donderdag 14 december 2017

Suriname wil in 2018 banden met Rusland verstevigen

(Bron foto: Twitter)
Mogelijk brengt Russische BuZa-minister Lavrov een bezoek aan Suriname


Het ligt volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa)  in de bedoeling dat Suriname in 2018 meer inhoud geeft aan de relatie met de Russische Federatie. 'Er zijn reeds diverse afspraken gemaakt voor een follow up in de sectoren handel, investeringen, industrie, bank- en financiële dienstverlening, toerisme, onderwijs, wetenschap en cultuur', benadrukte de bewindsvrouwe dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2017. 

Ook ligt het in de bedoeling dat de minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Sergey Lavrov, een bezoek brengt aan Suriname om de relatie verder aan te scherpen.
Pollack-Beighle bracht onlangs een driedaagse bezoek aan Rusland. Zij heeft tijdens haar bezoek samenwerkingsovereenkomsten getekend met haar Russische ambtgenoot.



President Desi Bouterse heeft eerder tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aangegeven, dat de banden met Rusland vanwege de vele voordelen, wederom zullen worden aangehaald. Suriname heeft volgens Bouterse kort na de onafhankelijkheid goede banden opgebouwd met de toenmalige Sovjet-Unie, waarbij er zelfs een ambassadegebouw in Suriname was. Maar, deze ambassade werd wegens bijzondere omstandigheden rond 1990 gesloten.

Tijdens de begrotingsbehandeling werd vanuit de oppositie flink kritiek geuit op het buitenlands beleid van de regering.

Over de opening en sluiting van de ambassade op Trinidad & Tobago voerde de minister aan, dat deze beslissing werd genomen om kosten te drukken. Ook wordt gedacht aan de reciprociteitsgedachte. 'Mede na consultatie met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme is besloten om het accent van Surinames aanwezigheid binnen Caricom en Cariforum vanuit Georgetown te bedienen.' Het voordeel volgens haar is dat hier ook de hoofdkwartieren van Caricom en Cariforum zijn gezeten.

Over de sluiting van de ambassade in Zuid-Afrika voerde Pollack-Beighle aan, dat beide landen sinds februari 1995 diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Zij benadrukte wederom het belang van reciproque vestigingen van herkomstlanden waaronder de Volksrepubliek China, India en Indonesië in Suriname. 'Wanneer de gedachte bestaat dat Zuid-Afrika als herkomstland zou moeten worden bestempeld, is het goed op te merken dat het Afrikaanse continent een totaal van maar liefst 24 onafhankelijke staten kent. De geschiedenis leert ons verder dat de voorouders van de Afro-Surinaamse bevolking voornamelijk afkomstig zijn van West-Afrika waaronder Ghana, Senegal en Ivoorkust', benadrukte de minister in reactie op de beweringen van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi.

Santokhi voerde eerder aan, dat Zuid-Afrika gerekend wordt tot de BRICS-landen en een van de belangrijkste economieën is op het Afrikaans continent. De opening van ambassades op het Aziatische en Afrikaans continent betroffen volgens de VHP’er in eerste instantie de fysieke aanwezigheid van Suriname in landen waar veel van haar burgers hun ‘roots’ hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten