vrijdag 24 november 2017

Maatregelen inzake export van rondhout worden uitgesteld naar 15 januari 2018

Houtsector wil meer tijd om haar financiële zaken in orde te maken


De maatregelen die genomen waren inzake de export van rondhout worden uitgesteld naar 15 januari 2018. De houtsector heeft meer tijd gevraagd om haar financiële zaken in orde te maken. Dit deelt minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme mee. Na diepgaand overleg met de totale houtsector, waarbij ondernemers in de sector wederom gehoord zijn, is de beslissing genomen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 november 2017. 

Het gaat om de verhoging van de fiscale waarde voor rondhout én de stopzetting van de export van rondhout van twee houtsoorten, die per 1 december 2017 zouden ingaan. De ondernemers hebben aangevoerd dat ze wat meer tijd nodig hebben om lopende (prijs)afspraken met derden te kunnen nakomen, zonder zelf in financiële problemen te geraken. Tot 15 januari zal het ministerie iedere woensdag structureel overleg met de houtsector voeren, zodat zaken in goede banen kunnen worden geleid.

'Wij zijn ons ervan bewust dat binnen de houtsector diepgewortelde individuele en vaak tegenstrijdige financiële en economische belangen een rol spelen. Deze belangen liggen haaks tegen het overheidsbeleid welke op verdere industrialisatie en verhoging van de lokale productie capaciteit gericht is', zegt Welzijn.

Het ministerie streeft gericht naar het daadwerkelijk creëren van duurzame en productieve arbeidsplaatsen binnen de sector. Daarom wil het departement een aantal maatregelen treffen dat beoogt de export van rondhout te ontmoedigen en tegelijkertijd een toegevoegde waarde te geven aan de exportproducten. Het kost nogal wat inspanning om concessiehouders, bosexploitanten en exporteurs die vanwege de huidige korte termijn gunstige omstandigheden geen - of onvoldoende oog hebben voor het duurzaam belang welke wij als land zouden moeten dienen, stelt het ministerie.

Export van de meeste soorten rondhout uit nagenoeg alle landen in de wereld is verboden. De maakt de export voor rondhout uit Suriname tot een zeer lucratieve activiteit. 'Het is dan ook begrijpelijk dat individuen tal van argumenten aandragen om de voorgenomen maatregelen tegen te houden. Het overleg met de sector zal daarom onverkort worden voortgezet totdat alle betrokkenen ervan overtuigd zijn dat ons land niet langer als grondstoffen leverancier voor de wereldmarkt van hout kan blijven dienen', stelt de minister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten