vrijdag 24 november 2017

Inval Zwarte Piet-actiegroep in school Utrecht maakt premier Rutte boos

'Dan denk je helemaal, doe even normaal zeg, als je dat hoort, niet goed'

(Bron foto: Zwarte Pieten Actiegroep)

Rutte betreurt het dat maatschappelijk debat over Zwarte Piet in sinterklaastijd weer is opgelaaid


Premier Mark Rutte noemt het bizar dat voorvechters van Zwarte Piet een Utrechtse basisschool zijn binnengevallen. 'Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed', zei de minister-president vandaag, vrijdag 24 november 2017, na afloop van de Ministerraad. 


De school is naar de politie gestapt, omdat een tiental actievoerders donderdag onaangekondigd, verkleed als Zwarte Piet, klaslokalen binnendrongen en pepernoten en stickers uitdeelden. Leerkrachten zetten de demonstranten de school weer uit.


Rutte betreurt het dat het maatschappelijk debat over Zwarte Piet in de sinterklaastijd weer is opgelaaid. Zijn ministerie viert ook Sinterklaas en dan maken ook Zwarte Pieten hun opwachting. Wie dat tegen de borst stuit, mag komen demonstreren, zei Rutte. Maar, 'ik zou alleen wel u vragen dat niet te doen, niet vanuit de wet, maar uit fatsoen. Confronteer kinderen niet met demonstraties.'

 
Openbare basisschool De Cirkel had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen na een bericht van De Nieuws B.V. op NPO Radio 1.


De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. 'De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit', laat de woordvoerder weten.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet Grimmelikhuizen niet. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In plaats daarvan komen 'vrienden’ van de Sint mee.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. 'Ze zeiden dingen als: 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten. De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen', aldus de directeur.

Volgens Hugo Kuijper van de Zwarte Pieten Actiegroep heeft geen van zijn mensen iets dergelijks geroepen. 'Dat zou heel verkeerd zijn, dat doen wij niet. Als dat wel zou gebeuren, wordt zo iemand meteen uit de groep verwijderd.’

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. 'Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.'

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. 'Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig, omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.'

Het is het tweede incident waarbij activisten voor Zwarte Piet voor opschudding zorgen. Zaterdag werd de A7 geblokkeerd door Friezen die niet wilden dat demonstranten tegen Zwarte Piet bij de aankomst van Sinterklaas zouden zijn. Na dit incident verbood de burgemeester van Dokkum het protest, waarvoor de actievoerders tegen Piet wel een vergunning hadden De blokkade van A7 leidde tot gevaarlijke situaties. Het feit dat de politie geen aanhoudingen verrichtte, leidde tot veel kritiek. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar mogelijke vervolging van de Friese demonstranten op de snelweg.

(Suriname Mirror/Nu.nl/AD/Hart van Nederland/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten