vrijdag 24 november 2017

Meer dan 15.000 vrouwen en meisjes slachtoffer seksueel geweld in burgeroorlog Colombia

'Zij (vrouwen) bleven stil, omdat er niemand was om naar hen te luisteren'

'De meeste gevallen van seksueel geweld tijdens het Colombiaanse conflict zijn ongestraft gebleven'


Meer dan 15.000 vrouwen en meisjes waren slachtoffer van seksueel geweld, inclusief verkrachting, tijdens de Colombiaanse burgeroorlog, waarin bij de helft van de misdaden kinderen betrokken waren, aldus een vandaag, vrijdag 24 november 2017, uitgebracht rapport van Colombia's Nationaal Centrum voor Historisch Geheugen (Centro de Memoria Historica).

Het onthulde ook details over gedwongen prostitutie tijdens de oorlog met bareigenaren die vrouwen en meisjes tot seksslavinnen maakten voor rechtse paramilitaire strijders. Het rapport keek naar het gebruik van seksueel geweld door alle strijdende partijen - paramilitairen, linkse rebellen en regeringstroepen - gedurende het conflict van vijf decennia.

Hoewel het bekend is dat paramilitaire groepen, die meer dan een decennium geleden zijn gedemobiliseerd, verkrachting als oorlogswapen hebben gebruikt, is er nog veel minder bekend over seksueel geweld door rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).


Een jaar nadat de regering een vredesakkoord met de FARC is getekend, komt de ware omvang van seksueel geweld door rebellen langzaam aan het licht te midden van hernieuwde oproepen tot gerechtigheid voor overlevenden.

'Seksueel geweld is misschien wel het meest vergeten en verzwegen geweld tussen het repertoire van geweld gebruikt door gewapende rebellen', zei het centrum, dat belast is met het documenteren van Colombia's conflict.
Paramilitaire strijders waren verantwoordelijk voor een derde van alle gevallen, op de voet gevolgd door rebellengroepen, aldus de auteurs. Het centrum rapporteerde 15.076 slachtoffers van seksueel geweld, waarvan iets meer dan de helft jonger dan 18 jaar was. Maar, het werkelijk aantal slachtoffers wordt als veel hoger beschouwd, uit schaamte en angst voor represailles hebben velen het niet aangedurfd om zich uit te spreken.

'Zij (vrouwen) bleven stil, omdat er niemand was om naar hen te luisteren', aldus het rapport. 'Op hun lichamen zijn de sporen gedrukt van een maatschappij die de slachtoffers tot zwijgen brengt, van een staat die niet in staat is om gerechtigheid te brengen, van families en gemeenschappen die tolerant zijn ten opzichte van gendergeweld.'

Gewapende groepen gebruikten seksueel geweld, inclusief groepsverkrachting, om angst in gemeenschappen te zaaien, als een manier om sociale en militaire controle in een gebied op te leggen, en als een vorm van straf. Degenen die doelwit waren, waren vrouwen die gebrandmerkt werden als bondgenoten van een bepaalde strijdende factie en moeders die probeerden te voorkomen dat hun kinderen gedwongen geronseld werden voor gewapende groeperingen. Eigenaren van bars in gebieden onder paramilitaire controle zouden ook vrouwen en meisjes gedwongen hebben tot prostitutie, zei het centrum.

'Ze werden misleid en naar de bar gebracht ... ze wisten niet dat ze daarvoor werden gehaald', zegt een ex-paramilitair strijder in het rapport. 'Ze werden ongeveer een of twee maanden gebruikt bewerkt en vervolgens vrijgelaten.' 

Paramilitaire strijders oefenden ook seksueel geweld uit op homoseksuele mannen en transgenders om hun gedrag te 'corrigeren', aldus onderzoekers.

De meeste gevallen van seksueel geweld tijdens het Colombiaanse conflict zijn ongestraft gebleven, aldus het rapport.

Onder het vredesakkoord zal Colombia oorlogstribunalen organiseren om voormalige rebellenstrijders, staatsmilitairen en burgers te horen die beschuldigd zijn van wreedheden op het gebied van mensenrechten, waaronder verkrachting. Parlementsleden debatteren over een wetsvoorstel om het rechtskader voor de tribunalen te bieden, met een beslissing die binnen enkele dagen wordt verwacht.


(Suriname Mirror/Reuters/The Daily Mail/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten