maandag 20 november 2017

Servisch minister Dacic: 'Groot-Brittannië dient protest bij Suriname in inzake intrekking erkenning Kosovo als onafhankelijke staat'

Geen bevestiging Surinaamse regering van Brits protest


Groot-Brittannië heeft een protest bij Suriname ingediend omdat Paramaribo de officiële erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat heeft ingetrokken. Dat beweert de Servische minister Ivica Dacic, aldus berichten maandag 20 november 2017 onder andere B92 en Novosti

'Ofschoon sommige grote landen aangeven onze vriend te zijn, moet ik opmerken dat een van ze -Groot-Brittannië- een protest bij Suriname heeft gedeponeerd vanwege de intrekking van de erkenning van Kosovo', zei Dacic tegen journalisten, schrijft de Ware Tijd.

Volgens Kosovo druist de actie van Suriname in tegen het internationaal recht. 'We zijn ingenomen met het besluit van Suriname en het standpunt van Guinea-Bissau, die aangeeft dat de regering de territoriale integriteit en soevereiniteit van Servië onderschrijft', aldus de bewindsman.

De intrekking van Surinames erkenning van Kosovo kwam enkele dagen voordat minister Mike Noersaliem in Servië arriveerde voor een werkbezoek. Servië beschouwt Kosovo, dat in 2008 zich eenzijdig heeft afgescheiden, nog als deel van zijn grondgebied.

Suriname heeft de twijfelachtige eer om als eerste land de erkenning van Kosovo in te trekken. Medio vorig jaar gaf de regering nog en verklaring uit waarin toenmalig minister Nirmala Badrising van Buitenlandse Zaken bekendmaakte, dat Suriname de republiek Kosovo als soeverein land erkent.

De afgelopen weken hebben Assembleeleden in het parlement vragen gesteld over de kwestie Kosovo. De regering voert volgens sommige volksvertegenwoordigers over bepaalde zaken een zigzag buitenland politiek. Het land riskeert zo internationaal als onbetrouwbaar over te komen. De regering heeft daar nog geen antwoord op gegeven.

De Ware Tijd heeft geen bevestiging van het Brits protest bij de Surinaamse regering, het ministerie van Buitenlandse Zaken, gevraagd....

Ter informatie: 


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten