maandag 20 november 2017

Demonstratieverbod rond landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum uit vrees voor zwaar vuurwerk

(Bron foto: Twitter)
Voorstanders van Zwarte Piet zouden tegenstanders opwachten met zwaar vuurwerk


Het demonstratieverbod dat zaterdag werd ingesteld rond de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is vooral ingesteld omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten. Dat zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, vandaag, maandag 20 november 2017,  in een verklaring (zie onderaan). Daarin wordt niet vermeld of het voorstanders of tegenstanders van Zwarte Piet waren die vuurwerk meenamen. 

Volgens onder andere de Leeuwarder Courant waren het voorstanders van Zwarte Piet die in de stad de tegenstanders zouden opwachten met zwaar vuurwerk.

'Op basis van deze informatie is het advies gedaan de demonstratie te verbieden, omdat de veiligheid van alle mensen niet langer gegarandeerd kon worden', aldus Waanders.

De demonstratie van de groep Kick Out Zwarte Piet werd op het laatste moment verboden. Dat gebeurde nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De politie stuurde de bussen terug uit angst voor ernstige wanordelijkheden bij de intocht. Uit de verklaring van burgemeester Waanders blijkt nu dat zwaar vuurwerk daarbij een rol heeft gespeeld.
 
De burgemeester vindt het erg jammer dat mensen niet in staat waren gebruik te maken van hun vrijheid van demonstratie. De voorstanders van Zwarte Piet kregen volgens haar ook alle mogelijkheid om hun standpunt kenbaar te maken, maar zij hebben er geen gebruik van gemaakt, aldus Waanders. Volgens de burgemeester, die verder trots is op het feest in Dokkum, kunnen we alleen vooruitgang boeken als mensen bereid zijn met elkaar in dialoog te gaan.

'Ik vind het erg jammer dat dit allemaal gebeurd is. Mensen hebben gebruik gemaakt van hun grondrecht om te komen demonstreren en er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt. Aan voorstanders van Zwarte Piet was binnen dezelfde afspraken volop ruimte om hun standpunten kenbaar te komen maken. Daar hebben ze geen gebruikt van gemaakt.'

'Iedereen houdt van Sinterklaas en dat moet zo blijven. De discussie over zijn Pieten is nog lang niet ten einde. En daar komen we ook niet uit met harde confrontaties en ook niet via de media. Alleen bereidheid van meer mensen om de dialoog aan te gaan, kan ons niet verder helpen. Daar wil ik graag een bijdrage aan blijven leveren', schrijft burgemeester Waanders.




(Suriname Mirror/De Telegraaf/Leeuwarder Courant/Omrop Fryslan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten