zaterdag 18 november 2017

Locoburgemeester van Dongeradeel verbiedt demonstratie anti-Zwarte Pietactivisten uit Randstad

Eén van de Amsterdamse actiebussen (Bron foto: Twitter)
Aanleiding zijn acties van pro-Zwarte Piet Friezen op de wegen naar Dokkum


De locoburgemeester van Dongeradeel heeft besloten, dat de geplande demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum niet doorgaat. Aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum vanochtend, zaterdag 18 november 2017. Uit vrees voor escalatie is alsnog besloten de demonstratie te verbieden. Dit bericht onder andere De Telegraaf.


'Gezien de situatie die is ontstaan is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen', aldus de locoburgemeester. Twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden vanochtend tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Na enig aandringen van de politie konden de bussen hun weg wel weer vervolgen. Maar, de locoburgemeester vreesde voor ernstige wanordelijkheden als de demonstratie daarna nog door zou gaan. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester.

De politie begeleidt de bussen met demonstranten naar huis.


Op de Woudweg, even buiten het centrum, staat een handjevol actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum zijn gekomen. Zij kregen om half elf van de politie te horen dat ze niet mochten demonstreren op de aangewezen plek in het centrum, 'omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld'. De actievoerders noemden dat belachelijk en beweren dat de politie zich 'intimiderend' gedroeg. Een team dat zich zogenoemde 'legal observers' noemt en naar eigen zeggen observeert hoe de autoriteiten omgaan met het recht om te demonstreren, zegt 'verbaasd' te zijn over de gang van zaken.


De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren op weg naar Dokkum voor hun 'mars voor beschaving' en een protest tegen racisme langs de route van de intocht. Hoewel in veel plaatsen de roetveeg Piet zijn intrede heeft gedaan, blijven nog veel steden en dorpen vasthouden aan het, in de ogen van KOZP, racistische karakter van Zwarte Piet.


Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden zaterdagochtend vroeg de A7 bij Joure om de bussen met de anti-Pietdemonstranten tegen te houden. De politie slaagde er na enig aandringen in de weg weer vrij te krijgen en begeleidde de bussen vervolgens verder naar Dokkum. Nu de demonstratie is verboden, worden de bussen wederom begeleidt, maar dit keer terug naar huis.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten