zaterdag 18 november 2017

'Het is hoog tijd dat Curaçao zich gaat verbinden aan het Klimaatakkoord van Parijs'

'Curaçao een van de vijf slechtste landen wat betreft CO2-uitstoot'


Het is hoog tijd dat Curaçao zich gaat verbinden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dat zegt grootinvesteerder Bas Kooyman, die op persoonlijke titel spreekt als hij zegt: 'Ons land mag geen buitenbeentje blijven in de wereld.', aldus vandaag, zaterdag 18 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het overgrote deel van de 147 lidstaten die in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend, heeft beleid ontwikkeld om te komen tot vermindering van de CO2-uitstoot, met als hoogste doel een klimaatneutrale samenleving in 2030. Curaçao, destijds in Parijs vertegenwoordigd door minister Suzy Camelia-Römer, was een van de ondertekenaars, maar heeft tot nu toe nagelaten om voor de Verenigde Naties een rapportage op te stellen over de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) van Curaçao voor de periode 2017-2030.

'Wij moeten ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid', zegt Kooyman. Hij wijst erop, dat Curaçao ‘een van de vijf slechtste landen’ is wat betreft CO2-uitstoot.

Volgens onderzoek van het CBS bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in 2015 bijna 4,2 miljoen ton. 38 Procent daarvan komt voor rekening van de Isla-raffinaderij en de CRU (Curaçao Refinery Utilities) is verantwoordelijk voor 32 procent. De overige 30 procent hangt samen met transport, de productie van water en stroom, de betonindustrie en met afvalstoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten