vrijdag 17 november 2017

Uitspraak VHP-fractieleider Santokhi in Assemblee leidt tot woordenstrijd met coalitie

(Bron: screenshot YouTube DNA/Suriname Mirror)
Santokhi roept regering op waakzaam te zijn bij buitenlandse contacten

VHP-leider wijst op manipulatie van verkiezingen in landen door andere landen


Oppositie- en coalitieleden kregen het donderdagmiddag 16 november 2017 met elkaar aan de stok over uitspraken van VHP-leider Chandrikapersad Santokhi tijdens de behandeling van een handelsovereenkomst tussen Suriname en Turkije. Verwijzend naar vermeende pogingen van een land om verkiezingen in de VS en Groot-Brittannië te manipuleren, wilde hij weten of de regering daarom onlangs overeenkomsten met dat land is aangegaan. Santokhi noemde Rusland niet bij naam, maar uit de opmerkingen die hij maakte en de context waarin was het voor iedereen duidelijk dat hij dat land bedoelde, aldus de Ware Tijd, die overigens ten onrechte beweert dat Santokhi's uitspraken 'insinuerend' en 'beschuldigend' waren.

Toen Santokhi na opmerkingen van NDP-fractieleider André Misiekaba, dat de uitspraken ontoelaatbaar waren, de VHP'er beweerde dat niet te hebben gezegd, stond Misiekaba erop dat de vergadering geschorst werd en de geluidsopname beluisterd werd. Na de schorsing las fungerend parlementsvoorzitter Melvin Bouva uit de handelingen de uitspraken van Santokhi voor en vroeg hem die te nuanceren.

'Een Amerika heeft dat land niet kunnen controleren. Een Engeland heeft dat land niet kunnen controleren met het interveniëren in interne aangelegenheden, of zegt de regering 'ai man, dat land is kampioen in het manipuleren van verkiezingen. Dat land is kampioen in het interveniëren in jou kiessysteem. Juist daarom gaan we samenwerken. Ik vraag deze zaken opdat wij waken op deze dingen', luidt de letterlijke uitspraak van Santokhi.

Misiekaba stond erop dat hij de uitspraken corrigeerde. De NDP-fractieleider voerde aan dat parlementariërs die in hun presentatie van zaken in de fout gaan niet tegengehouden moeten worden door grote ego's om hun misstap te corrigeren. Ook Bouva liet zich niet om de tuin leiden door de woordenstroom van Santokhi.

Er waren daarna nog twee schorsingen nodig voordat Santokhi aangaf, dat hij niet beledigend wilde zijn, maar slechts tot waakzaamheid had opgeroepen. Als de VS en Engeland niet in staat zijn geweest de inmenging te voorkomen, hoe zal een klein land als Suriname dat wel kunnen? De politicus heeft de indruk dat de regering voornamelijk samenwerkingsverbanden met andere landen aangaat om geld bij hen te kunnen lenen. Hierover wilde hij duidelijkheid van de regering.

Korte tijd later uitte NDP-fractielid Ronald Hooghart insinuaties en beschuldigingen in de richting van Nederland. Bouva verzocht het zogenoemde Assembleelid zijn uitspraken terug te nemen, maar die gaf daar niet echt gehoor aan....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten