vrijdag 17 november 2017

Raymond Sapoen: 'In buitenlandse politiek moet nationaal belang altijd doorslaggevend zijn'

'Suriname moet zich niet laten leiden door allerlei morele beschouwingen over interne zaken landen'

(Bron: screenshot YouTube/DNA - Suriname Mirror)

Tijdens de behandeling van de handels- en economische samenwerking met Turkije gisteren in De Nationale Assemblee werden schendingen van mensenrechten en de democratie in dat land aan de orde gesteld. Assembleelid Raymond Sapoen merkte op, dat in de buitenlandse politiek naar welk land dan ook het nationale belang altijd doorslaggevend moet zijn. Dat meldt vandaag, vrijdag 17 november 2017, Starnieuws.

Hij voerde aan, dat Suriname zich naar andere soevereine staten toe niet moet laten leiden door allerlei morele beschouwingen over interne zaken van welk land dan ook. 'Niet over democratische gezindheid, niet over mensenrechten, niet over persvrijheid. Die dingen zijn wel goed om te koesteren, maar niet zodanig dat het nationaal belang van ons als soeverein land daaronder moet lijden', zei het Assembleelid.

Suriname is volgens Sapoen niet in staat om deze zaken bilateraal aan te gaan pakken. Daarvoor zijn er volgens hem andere fora, regionaal en internationaal.

Coalitiegenoot André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, merkte op dat wereldwijd issues als mensenrechten spelen. Suriname moet zich niet mengen in interne aangelegenheden.

Chandrikapersad Santokhi, fractieleider van de VHP, en Carl Breeveld (DOE), benadrukten dat Suriname verdragen heeft getekend over mensenrechten en democratie. Het land kan de ogen niet sluiten voor deze zaken.

Hoewel er veel kritiek werd geleverd door de oppositie was het eindresultaat, dat iedereen vóór de samenwerking met Turkije heeft gestemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten