zondag 12 november 2017

Geen ruimtereizen meer van Amerikaans XCOR Aerospace vanaf Californië en Curaçao

XCOR Aerospace heeft faillissement aangevraagd


XCOR Aerospace, het Amerikaanse bedrijf dat plannen had om ruimtereizen vanaf Californië en Curaçao aan te bieden, heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf verkeerde al enige tijd in geldnood en het is niet gelukt nieuwe investeerders aan te trekken, meldt onder andere luchtvaartnieuws.nl.

In 2014 nam XCOR de Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) over. Dat heette sindsdien XCOR Space Expeditions. In die organisatie waren ook de Nederlanders Michiel Mol en Ben Droste actief.


XCOR Aerospace was van plan om vanaf Californië en Curaçao de ruimtevluchten uit te voeren met het eigen Lynx-raketvliegtuig. Dat toestel had al in 2014 moeten vliegen en in 2015 betalende passagiers moeten vervoeren, maar de ontwikkeling duurde veel langer dan verwacht. Het prototype is nooit voltooid.

Enkele honderden mensen, onder wie ook sommige bekende Nederlanders, hebben voor bedragen rond de 100.000 dollar een ticket gekocht bij XCOR. Een fors bedrag voor de reis vanaf vliegveld Hato op het Antilliaanse eiland. Toch verkocht SXC tientallen tickets, en ook bekende Nederlanders als Armin van Buuren en Doutzen Kroes planden een ruimtereis.

De eerst vlucht had al twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar het ruimtevaartuig waarmee dat allemaal had moeten gebeuren kwam nooit af.

De Lynx zou moeten worden aangedreven door vier raketmotoren die het toestel tot buiten de dampkring op ruim honderd kilometer moesten brengen. De passagier zou dan enige minuten van gewichtloosheid ervaren.

Tickets voor de ruimtevluchten kostten aanvankelijk slechts 70.000 euro, aanzienlijk minder dan bij andere aanbieders van dit soort vluchten. Later werd het meer ’marktconforme’ tarief van 150.000 dollar.

(Suriname Mirror/Paradise FM/Luchtvaartnieuws.nl/AD/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten