donderdag 26 oktober 2017

Venezolaanse oppositie wint dit jaar de prestigieuze Sacharovprijs

Europees Parlement beloont moed studenten en politici die strijden voor democratische waarden

(Bron foto: Muguel Gutierrez/EPA)
 
De Venezolaanse oppositie heeft dit jaar de prestigieuze Sacharovprijs gewonnen. Dat heeft het Europees Parlement vandaag, donderdag 26 oktober 2017, bekendgemaakt. Met de prijs eert het Europees Parlement onder anderen parlementsvoorzitter Julio Borges en de honderden politieke gevangen die vastzitten vanwege kritiek op president Nicolás Maduro. Het Europees Parlement zegt de moed van studenten en politici die strijden voor democratische waarden in het land te willen belonen. De christen-democratische EVP en de liberale ALDE-fractie in het EP hadden de Venezolaanse oppositie voorgedragen voor de prijs.  


De Venezolaanse oppositie heeft het zwaar te verduren onder het autoritaire regime van Maduro. Onlangs verloor het parlement van Venezuela de macht in het land.

Naar schatting zitten op het moment zo’n 600 tegenstanders van het regime vast. Ook zijn dit jaar zijn al 130 mensen omgekomen door geweld tijdens anti-overheidsdemonstraties. Meer dan vijfhonderd Venezolanen zijn volgens het Europees Parlement arbitrair gevangengezet.

De Sacharovprijs, vernoemd naar de bekende Russische natuurkundige en dissident Andrej Sacharov, wordt elk jaar uitgereikt aan belangrijke vrijheidsdenkers en gaat gepaard met 50.000 euro. De uitreiking in Straatsburg is dit jaar op 13 december.


Vorig jaar werd de prijs toegekend aan twee Yezidi-vrouwen en overlevenden van terreurgroep Islamitische Staat. Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar kregen de prijs voor hun inzet voor de bescherming van de Iraakse Yezidi-gemeenschap. IS ontvoerde duizenden Yezidi-meisjes en vrouwen die tot seksuele slavernij werden gedwongen.

 In 2015 ging de prijs naar de Saoedische blogger Raif Badawi. Hij eindigde in de gevangenis door zijn kritiek op de religieuze politie van het land. In datzelfde jaar was de oppositie van Venezuela ook genomineerd voor de prijs.

(Suriname Mirror/NRC/Europees Parlement/NOS/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten