dinsdag 17 oktober 2017

Castro, Ortega en Morales vieren Maduro's overwinning in Venezuela

Oppositiepartij beschuldigt Nicaragua van betrokkenheid bij verkiezingsfraude


De presidenten van Cuba, Nicaragua en Bolivia, Raul Castro, Daniel Ortega en Evo Morales, hebben gisteren de 'grote overwinning' van de Venezolaanse regering van de zondag gehouden regionale verkiezingen gevierd, die de regerende partij 17 gouverneursstoelen opleverde, tegen vijf voor de oppositie.

De Cubaanse president Raul Castro feliciteerde de Venezolaanse president Nicolas Maduro met de resultaten van de regionale verkiezingen, die hij beschouwde als voorbeeld van een 'democratische roeping'. 'Ik feliciteer u met de resultaten van de staatsverkiezingen. Venezuela heeft een andere grote les van vrede, een democratische roeping, moed en waardigheid gegeven', schreef Castro aan Maduro. 'U kunt altijd rekenen op de steun en solidariteit van Cuba', zei Castro in een kort bericht op de website van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

http://www.minrex.gob.cu/es/mensaje-de-raul-maduro

Mensaje de Raúl a Maduro




La Habana, 16 de octubre de 2017

Cro. Nicolás Maduro Moros

Presidente de la República Bolivariana de Venezuela

Estimado Nicolás:

Te felicito por los resultados de las elecciones estaduales. Venezuela ha dado otra gran lección de paz, vocación democrática, coraje y dignidad.

El legado de Chávez está vivo. Él y Fidel estarían  muy orgullosos de esta victoria.

Cuenten siempre con el apoyo y la solidaridad de Cuba.

Un abrazo,
Raúl Castro Ruz
Presidente de los Consejos de Estado y de Ministros de la República de Cuba


In zijn bericht aan Maduro heeft Daniel Ortega zijn 'diepe revolutionaire vreugde' uitgedrukt over het verkiezingsresultaat, dat naar zijn mening het 'voorbeeldige model van protagonistische democratie' in Venezuela bekrachtigde. Hij voegde eraan toe, dat dit succes mogelijk was gemaakt door de 'heldhaftige en geestelijke grootheid' van Chavismo in het aangezicht van de 'bloedige economische, politieke, media- en culturele oorlog' tegen de Maduro-regering.

'Door deze verkiezingen met absolute duidelijkheid te hebben gewonnen, kan de wereld de oneindige menselijke kwaliteit van het Venezolaanse volk opnieuw erkennen en de onbetwistbare capaciteit van zijn president, broeder Nicolas, en het feest dat waardigheid, vrijheid, respect voor soevereiniteit vertegenwoordigt en de rechtvaardige en voorspoedige toekomst waaraan Venezuela blijft bouwen', zei Ortega.

Ondertussen heeft de Boliviaanse president Evo Morales gezegd , dat 'vrede' zegevierde in de gouvernementele verkiezingen onder toezicht van zijn collega en vriend Nicolas Maduro. 'Venezuela versloeg met vrede tegenover geweld. Luis Almagro (secretaris-generaal van de OAS) heeft samen met zijn baas (Donald) Trump verloren', zei Morales op Twitter.

De Venezolaanse oppositie verwierp de cijfers die door de Nationale Kiesraad (CNE) werden gepresenteerd, als resultaat van 'een bedriegend systeem dat de misbruikende controle vertegenwoordigt van degenen die macht hebben en waarvan de resultaten de werkelijkheid niet weerspiegelen.'

Zaterdag beschuldigde oppositiepartij Mesa de la Unidad Democrática de Venezuela (MUD) Ortega en zijn vrouw, Rosario Murillo, vicepresidente van Nicaragua, ervan 'de belangrijkste adviseurs van Maduro' te zijn geweest bij het 'organiseren van verkiezingsfraude'.

In een persbericht heeft de MUD de aanwezigheid in Venezuela van een groep Nicaraguaanse 'experts in fraude technieken' veroordeeld die met die schijnbare missie naar Caracas zouden zijn afgereisd:

http://unidadvenezuela.org/noticias/7896=comunicado-unidad-denuncia-intervencion-de-nicaragua-en-elecciones

COMUNICADO: UNIDAD DENUNCIA INTERVENCIÓN DE NICARAGUA EN ELECCIONES 

Los partidos de la Mesa de la Unidad Democrática denunciamos la presencia de nicaragüenses expertos en técnicas de fraude en las elecciones regionales de nuestro país. 


Los partidos de la Mesa de la Unidad Democrática denunciamos la presencia de nicaragüenses expertos en técnicas de fraude en las elecciones regionales de nuestro país. Los cambios bruscos de centros de votación es una técnica conocida como “ratón loco” utilizada por el gobierno de Nicaragua para desconcertar a los votantes opositores. Desde el año 2006, cuando llegó al poder en Nicaragua Daniel Ortega, todas las elecciones han sido fraudulentas mediante el uso de diversos mecanismos incluso grupos de choque similares a los colectivos. Esto es ampliamente conocido por la comunidad internacional. Ortega y su esposa Rosario Murillo son aliados incondicionales de Nicolás Maduro. Ambos se han convertido ahora en los principales asesores de Maduro en la organización de fraudes electorales. Ante esta situación: 

1. Exigimos a Nicolás Maduro la expulsión inmediata de los asesores nicaragüenses de nuestro país. 2. Pedimos a la OEA y a los gobiernos de la región que exijan a Nicaragua no entrometerse en Venezuela. 
3. Rechazamos la participación de Nicaragua en cualquier iniciativa relacionada con la situación de Venezuela. 

Overigens is niet bekend of de Surinaamse president, Desi Bouterse, zijn vriend Maduro heeft gefeliciteerd. De Venezolaanse ambassade in Paramaribo laat via Twitter weten blij te zijn met de verkiezingswinst van zondag van Maduro:


(Suriname Mirror/Havana Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten