dinsdag 17 oktober 2017

Gajadien (VHP): 'Minister Hoefdraad leent ten koste van het volk'

'Wij staan in principe op een punt waar conform de leningenwet niet verder geleend kan worden'


'Lenen ten koste van het volk', zo typeert VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien de zogenaamde ‘leenzucht’ van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, waarvan volgens hem het einde niet in zicht is, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 17 oktober 2017. De bewindsman heeft afgelopen weekend een leningovereenkomst getekend van 35 miljoen Amerikaanse dollar met de Islamic Development Bank voor de bouw van sociale woningen.

De bewindsman verblijft momenteel in Washington om de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te wonen. Ondertussen heeft ook de Wereldbank ingestemd om enkele projecten van Suriname te ondersteunen.

Gajadien wijst erop, dat Hoefdraad in de afgelopen periode miljarden aan leningen heeft gesloten, waarvan de aflossing van rentes nu al een grote druk legt op de staatsbegroting. 'Het is jammer dat hij doorgaat met dat beleid. Wij staan in principe op een punt waar conform de leningenwet niet verder geleend kan worden. De minister van Financiën heeft ook vaker zaken aangekaart, waarbij wij achteraf zien dat die zaken niet geïmplementeerd kunnen worden of ten minste niet op waarheid berusten. Omdat het meer iets is om de samenleving zoet te houden voor dat moment', aldus Gajadien

De politicus voert aan, dat Hoefdraad een gewoonte heeft gemaakt om bepaalde uitspraken te doen om de samenleving voor een bepaald moment zoet te houden. Hij verwijst hiermee naar de belofte om de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018 in te voeren, die nu wederom is uitgesteld. 'Elke leek van de straat wist dat 1 januari 2018 niet haalbaar was om de BTW in te voeren. Wij hebben nog enkele weken geleden uit de Jaarrede van waarnemend president Ashwin Adhin vernomen, dat het per 1 januari zijn intrede zou doen, terwijl het ook zo in de conceptbegrotingen is opgenomen. Toch zien wij dezelfde regering na een paar weken verklaren dat het niet haalbaar is per 1 januari. Dit is zuiver de wijze waarop het land op dit moment wordt bestuurd. Of het nu gaat om BTW of positieve ontwikkeling in het land. De feitelijke situatie is dat de prijzen in de winkels verder blijven stijgen. De koopkracht van de samenleving neemt steeds verder af', aldus Gajadien.

Hoefdraad heeft inmiddels aangegeven, dat er een uitgebreide bewustwordingscampagne komt om de gemeenschap uit te leggen wat BTW precies inhoudt. Zaken worden volgens hem momenteel goed voorbereid en hij is op de hoogte van de kritiek die geleverd wordt op de plannen van de regering om deze belastingvorm door te voeren. De kritiek wordt volgens Hoefdraad politiek gedreven en het is helemaal niet nodig om de bevolking op stang te jagen. Alles wordt nauwkeurig voorbereid, verduidelijkt de bewindsman.

De minister liet weten dat de geplande datum van 1 januari 2018 niet haalbaar is, omdat de invoering samen zal gaan met de aanpassing van een aantal andere wetten. Hij verzekert wel dat deze belastingvorm het komend jaar een feit zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten