dinsdag 17 oktober 2017

Duizenden vissen gestorven in Confuso-rivier in Paraguay

Autoriteiten doen geheimzinnig over oorzaak massale vissterfte



Omwonenden wijzen beschuldigende vinger in richting leerlooierijen en slachthuizen


In een rivier in Paraguay zijn duizenden vissen gestorven. De oorzaak is onduidelijk, bewoners geven de milieuverontreinigers de schuld. De rivier Confuso is een kleine rivier in de buurt van Villa Hayes, niet te breed en eigenlijk vrij onaangenaam. Maar, afgelopen zaterdag was er plotseling een sterke stank: een tapijt van duizenden viskadavers dreef aan het oppervlak.

De autoriteiten zijn raadselachtig over de oorzaak. De vissen zijn plotseling gestorven - de oorzaak is nog steeds onduidelijk.

De autoriteiten zijn niet zeker waarom de vissen in deze aantallen in de rivier opdoken en wat uiteindelijk hun dood zou hebben kunnen veroorzaakt. Het Milieusecretariaat van de regio zei, dat een sterk zuurstoftekort in de Confuso-rivier de dieren zou hebben gedood. Zij willen het incident onderzoeken.



De inwoners van de nabijgelegen stad zijn het daarentegen met die uitleg niet eens.

Bij Villa Hayes zijn verschillende fabrieken die zich direct aan de rivier bevinden. Deze zijn verantwoordelijk voor de vervuiling van de rivier, aldus de bewoners tegenover de krant ABC Color. Leerlooierijen zouden het water met giftige stoffen vervuilen, en slachterijen zouden met hun  bloedafvoer het zuurstofgehalte van de rivier verbruiken. De bewoners vertrouwen niet op de theorie van de autoriteiten.

Een soortgelijk geval van duizenden dode vissen was ook in Costa Rica. Meer dan 30 ton dode sardines spoelden  in februari aan op het strand van de Golf van Nicoya. Zelfs toen waren de autoriteiten raadselachtig over wat de oorzaak zou zijn geweest.

Biologen van de Universiteit van Costa Rica concluderen, dat zuurstoftekort de oorzaak was, omdat alleen een enkele soort vis werd aangetast. Maar, meer voor de hand zou liggen illegale visserij die de dood van de vissen had kunnen hebben veroorzaakt. De exacte oorzaak van de vissterfte is echter nog niet duidelijk.


(Suriname Mirror/swr3.de/El Universo/ABC Color/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten