donderdag 12 oktober 2017

Duizenden Bolivianen protesteren tegen voornemen president Morales om voor een vierde termijn te gaan

Evo Morales tracht herverkiezingslimiet te verlengen


'Dit is een politieke dictatuur ... we zijn niet Venezolaans, we zijn Boliviaans'


Duizenden Bolivianen hebben dinsdag 10 oktober 2017 deelgenomen aan protesten tegen het voornemen van president Evo Morales om voor een vierde termijn te gaan. Morales' partij heeft rechtbanken verzocht om de herverkiezingslimiet te verwijderen, omdat die een schending van mensenrechten zouden zijn. De meest recente poging om de termijnen te verlengen, heeft geleid tot de protesten dinsdag in heel Bolivia.

Op het San Francisco-plein in La Paz droegen demonstranten borden met teksten als 'Bolivia zei 'nee'!' terwijl anderen zwaaiden met de rood, geel en groene vlag van het land.



Voormalig president Carlos Mesa nam ook deel aan de demonstratie, meldde de krant El Deber.

De protesten vonden ook plaats op het moment toen mensen zich verzamelden om de kwalificatie wedstrijd voor het WK-voetbal 2018 in Rusland tussen Bolivia en Uruguay te bekijken.

In een referendum vorig jaar verwierp 51 procent van de kiezers in Bolivia Morales' voorstel om de Grondwet te hervormen om de huidige termijnlimieten te beëindigen. Op dat moment accepteerde Morales zijn nederlaag.

In de afgelopen maand heeft de Movement to Socialism (MAS, Movimiento al Socialismo) van de president echter de hoogste rechter van Bolivia gevraagd om wettelijke grenzen te verwijderen die momenteel herverkiezing voor onbepaalde tijd onmogelijk maken. De partij stelde, dat deze grenzen mensenrechten schenden. De rechtbank heeft tot en met december  de tijd om over het MAS-verzoek te beslissen of de deadline voor een beslissing te verlengen.


Sommige demonstranten in La Paz hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit, dat Morales probeerde zijn greep op macht te versterken op een manier, die vergelijkbaar is met die van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 'Dit is een politieke dictatuur ... we zijn niet Venezolaans, we zijn Boliviaans', zei Remigio Figueredo tegen het nieuwsagentschap Reuters.

De regering van Morales heeft de demonstraties dinsdag bekritiseerd en verklaard, dat de rechtse oppositie van het land er zeker van wil zijn, dat de president niet aan de 2019-verkiezingsstrijd kan deelnemen voor een vierde termijn.

'Elke eventuele constitutionele hervorming die nodig is, kan worden geïmplementeerd wanneer de wil van de mensen op het spel staat', zei Hector Arce, minister van Justitie, bij het televisiekanaal Cadena A.

Morales, de eerste inheemse president van het land, kwam in 2006 aan de macht en heeft momenteel een goedkeuringscijfer van ongeveer 50 procent. Hij heeft gezegd, dat hij zijn ambt zou opgeven, maar dat zijn aanhangers erop aandringen dat hij blijft.

De protesten van dinsdag, die ook in Santa Cruz en andere regionale hoofdsteden plaatsvonden, viel samen met de 35e verjaardag van de terugkeer naar democratie van het land na het einde van een militaire dictatuur in 1982.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten