donderdag 12 oktober 2017

Insel Air Curaçao beschikt weer over één van haar Mc.Donnel Douglas (MD) straalvliegtuigen

De MD wordt nu ingezet op de vluchten van en naar Sint Maarten


Insel Air kan weer beschikken over één van haar Mc.Donnel Douglas (MD) straalvliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij voltooide gisteren, woensdag 11 oktober 2017, de laatste test die de ingebruikname van het toestel nog in de weg stond, zo is te lezen op Bonaire.nu.

Insel Air kwam begin dit jaar in grote problemen toen de luchtvaartautoriteiten op Aruba de MD vliegtuigen aan de grond hielden in verband met twijfels over de luchtwaardigheid en met name het onderhoud, waardoor het bedrijf enkel nog over 2 Fokker 50 Turboprop toestellen beschikte. Alle straalvliegtuigen van Insel, behalve de MD-toestellen, ook nog een aantal Fokker 70 toestellen, waren eerder op Aruba geregistreerd in verband met de Categorie-I status van Aruba, waardoor Insel Air  zonder belemmeringen naar Amerika en Puerto Rico kon vliegen. Dit was door de Categorie-II status vanaf Curaçao niet zonder meer mogelijk.

Door de maatregel van de luchtvaartinspectie op Aruba kon Insel Air hierna nog maar een zeer beperkt schema uitvoeren, met vluchten tussen de ABC-eilanden. Alle andere vluchten naar onder andere de Dominicaanse Republiek, Colombia, Venezuela, Jamaica, Trinidad, Miami, Suriname en Guyana kwamen hiermee stil te vallen. Dat had grote gevolgen voor het luchtvaartbedrijf dat in rap tempo personeel moest afvloeien en er niet aan ontkwam surseance van betaling aan te vragen.

Om de vliegtuigen opnieuw in gebruik te kunnen nemen onder de Curaçaose licentie van het bedrijf - de Arubaanse tak was inmiddels failliet verklaard - moest het gehele certificatie-proces op Curaçao opnieuw worden doorlopen, hetgeen alles bij elkaar maanden in beslag heeft genomen.

In een persbericht (zie hierna) laat het bedrijf weten, dat zij door de ingebruikname van het MD-toestel over kan gaan naar het zogenaamde ‘Basis-Plus scenario,’ waarbij zij langzamerhand de vluchten uit het oude schema -zij het op beperktere schaal- weer op zal kunnen pakken.


Eerder noemde Insel al de terugkeer op de route tussen Curaçao en Suriname, maar ook andere routes zoals die naar Jamaica en Manaus stonden op het verlanglijstje van de directie.

Insel Air zegt in heet persbericht vandaag erkentelijk te zijn voor de samenwerking met de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) en ook naar haar eigen personeel dat meewerkte aan het hercertificeringstraject.

Insel Air zegt de MD vandaag, donderdag, 12 oktober, gelijk in te zetten op de vluchten van en naar Sint Maarten, die daardoor nog maar 1 uur en 30 minuten bedragen tegen 2 uur een 15 minuten met de Fokker 50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten