donderdag 12 oktober 2017

Constitutioneel Hof van Colombia verplicht komende drie regeringen zich te conformeren aan vredesdeal

Beslissing Hof opluchting voor huidig president Juan Manuel Santos


Het Constitutioneel Hof van Colombia heeft woensdag 11 oktober 2017 besloten, dat de komende drie regeringen juridisch gebonden zijn aan het uitvoeren van de vredesovereenkomst met FARC-guerrilla's gesloten in december vorig jaar. Het gerechtelijk schild voor het vredesproces is een opluchting voor president Juan Manuel Santos, die de meeste tijd van zijn twee termijnen heeft besteed aan onderhandelen over- en uitvoeren van- vrede met de rebellen, na meer dan een halve eeuw gewapend conflict. 

De rechterlijke beslissing staat de toekomstige regeringen niet toe de vredesovereenkomst te wijzigen. Het vredesproces wordt tegenwoordig tegengewerkt door een conservatieve minderheid in het congres bestaande uit het extreemrechtse Democratisch Centrum en de centrumrechts Radicale Verandering.

 
Deze partijen behoren tot de partijen die het meest hebben geleden onder strafrechtelijke onderzoeken naar banden tussen Colombia's regerende klasse en paramilitaire doodseskaders.
Het Democratisch Centrum had beloofd om 'die verdomde overeenkomst in stukken te slaan' als zij de presidentiële verkiezingen zou winnen. Dit is door de rechtbank onmogelijk gemaakt. De rechtbank heeft de vredesovereenkomst, sinds de ondertekening in december vorig jaar, bestudeerd en moet nog belangrijke elementen bestuderen zoals het overgangsrechtstelsel dat thans in het Congres wordt besproken.

De vredesovereenkomst, die de FARC toestaat politiek te gaan voeren, beëindigt meer dan 50 jaar gewapend conflict, dat meer dan 265.000 Colombianen heeft gedood. Nog eens 7 miljoen Colombianen raakten ontheemd door het geweld.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten