donderdag 12 oktober 2017

Door EBGS ontslagen leerkrachten ontvangen geen salaris meer

Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) reikt de LO-aktes deze maand uit

'Als men je nodig heeft, komt men met mooie praatjes, wanneer ik mijn studie heb afgerond, wil ik niet meer voor EBGS werken'


Vanaf deze maand wordt geen salaris meer uitbetaald aan leerkrachten die zijn ontslagen door de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS). Hun ontslag volgde op de intrekking van de dispensatie aan deze onderwijsgevenden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 

Ondanks deze tegenslag zijn de leerkrachten blij, want het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zal de LO-aktes deze maand uitreiken, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 oktober in 2017. Normaliter gebeurt dat in november.

In een eerder interview had directeur Marcia Dankerlui gezegd, dat het schooljaar voor het instituut deze maand officieel wordt afgerond en niet in augustus zoals bij andere schooltypes.

Ahelia Welles, ex-leerkracht Spaans, noemt het een geweldig initiatief en stelt het op prijs dat het IOL de studenten tegemoetkomt. Ze zegt dat er veel heisa is ontstaan over de bevoegdheid van een aantal leerkrachten, die hierdoor zijn ontslagen. Volgens haar schuilt hier veel meer achter.

Leerkracht Nederlands Nathalie Anasai noemt het besluit voor vervroegde uitreiking goed. Zij denkt overigens niet dat het ook voor haar geldt, omdat ze haar stage nog moet afronden. Na een onderbreking van twee jaar heeft Anasai haar studie in 2014 hervat. Ze vindt het kwalijk dat de ontslagen groep nooit is aangeschreven. 'Als men je nodig heeft, komt men met mooie praatjes. Wanneer ik mijn studie heb afgerond, wil ik niet meer voor de EBGS werken', zegt ze.

Ilione Kerk, ex-leerkracht Engels, zegt dat zij informatie zal inwinnen op het IOL of de maatregel voor vervroegde uitreiking van de akte ook geldt voor de studenten Engels die hun studie nog moeten afronden. Ook zij moet nog stage lopen. Hoewel zij misschien niet in aanmerking komt voor de LO-akte, vindt ze het goed dat collega's wel tegemoet zijn gekomen.

IOL-directeur Dankerlui zei, dat een groep van tien leerkrachten Spaans een verzoek indiende om de akte eerder te ontvangen, nadat hen midden september ontslag was aangezegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten