dinsdag 5 december 2017

Venezolaanse VN-ambassadeur Rafael Ramírez is ontslagen

(Bron foto: Twitter- CNN en Español -  @CNNEE)
Volgens Ramírez moest hij aftreden 'vanwege zijn meningen'


Rafael Ramírez, de Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, is ontslagen. Dit bevestigde hij vandaag, dinsdag 5 december 2017, op Twitter. Volgens Ramírez moest hij aftreden 'vanwege zijn meningen'. Volgens persbureau Reuters heeft Ramírez de Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor van de VN zit, inmiddels verlaten.

Op Twitter publiceerde de Venezolaan vandaag ook een brief van vier pagina’s, gedateerd op 4 december, waarin hij zijn besluit toelicht:


De Venezolaan was jarenlang minister van Olie onder Hugo Chávez en minister van Buitenlandse Zaken onder Maduro.

De afgelopen maanden uitte hij herhaaldelijk kritiek op de huidige president. Vorige week kwamen al berichten naar buiten dat Maduro de ambassadeur had ontslagen. Ook werden de afgelopen weken meerdere bondgenoten en een familielid van Ramírez opgepakt. Volgens Reuters worden zij verdacht van corruptie.

Het bericht dat Ramírez aftreedt, komt midden in een periode van nationale crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Het land kampt met hyperinflatie, er is een tekort aan medicijnen en veel Venezolanen lijden honger. Daarnaast vonden de afgelopen maanden aanhoudend demonstraties plaats, waarbij meer dan honderdtwintig doden vielen.De internationale gemeenschap wijst president Maduro aan als aanstichter van de crisis.

Wereldleiders als Donald Trump bekritiseerden hem om zijn autocratische manier van regeren. Eerder dit jaar gaf de president een regeringsgezind volkscomité de bevoegdheid de grondwet te herschrijven, waarmee het parlement buitenspel werd gezet. Volgens critici probeert Maduro hiermee zijn macht nog meer te vergroten.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zet de regering van Maduro daarnaast stelselmatig geweld in, waaronder marteling, tegen demonstranten en andere tegenstanders van zijn regime:


(Suriname Mirror/NRC/Twitter/Reuters/Noticia al dia/Scribd - Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten