dinsdag 5 december 2017

70 Meter lange orka-geoglief gevonden in het midden van Peruaanse woestijn

Gedacht wordt dat ze meer dan 2.000 jaar oud is



Archeologen hebben een lang 'verloren gewaande' geoglief herontdekt, uitgehouwen in een Peruaanse heuvel. De opmerkelijke afbeelding van een orka overspant meer dan 70 meter en gedacht wordt dat ze meer dan 2.000 jaar oud is. De orca-geoglief werd ontdekt in de jaren 1960 door een team van Duitse archeologen, waardoor ze zelfs ouder is dan de beroemde Nazca-lijnen die zich in de omgeving bevinden.


Experts zeggen, dat de mensen die ooit de regio bewoonden de orka als een krachtige maritieme godheid beschouwden, en dat deze specifieke geoglief een van de oudste in het gebied kan zijn - maar vandaag de dag wordt de site bedreigd door 'grondhandelaren'.

De orca-geoglief werd ontdekt in de jaren 1960 door een team van Duitse archeologen - maar decennia later werd het volgens de Bradshaw Foundation als verloren beschouwd. Er waren weinig sporen in de archieven, maar het werd eindelijk teruggevonden tijdens zoekpogingen geleid door Johny Isla, van de Ica-afdeling van Peru's ministerie van Cultuur. De zo'n 70 meter lange orca-ets werd gevonden in de Palpa-regio, in het zuiden van Peru.


Het team probeerde het eerst te vinden door Google Earth, te doorzoeken, aldus bericht Live Science. Maar, de locatie en grootte waren niet goed beschreven. Uiteindelijk gingen de archeologen te voet op pad en vonden het na maanden zoeken in januari 2015.

Palpa ligt in de buurt van de provincie Nazca - de thuisbasis van de uitgestrekte 'Nazca-lijnen' getrokken door het Nazca-volk tussen 100 voor Christus en 800 na Christus

De experts zeggen, dat de orka waarschijnlijk is gemaakt door een laag stenen te verwijderen langs de omtrek van zijn figuur, volgens Live Science. Hoewel dit vergelijkbaar is met de methode die wordt gebruikt door de Nazca-cultuur, zeggen de onderzoekers dat er verschillen zijn tussen de twee, wat aangeeft dat de Palpa-orka veel ouder is.

De ogen van de orka en andere delen van het ontwerp zijn gemaakt door stenen op te stapelen. De onderzoekers zeggen dat dit een handelsmerk was van de Paracas-cultuur, die het gebied bewoonde van 800 voor Christus tot 200 voor Christus. Volgens de Bradshaw Foundation was de Paracas-cultuur een Andesgemeenschap waarvan bekend is, dat ze uitgebreide kennis had van irrigatie en waterbeheer.


(Suriname Mirror/The Daily Mail/The Nation/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten