dinsdag 5 december 2017

LVV houdt workshop 'Inspectie op Pesticide en Douanezaken'

(Bron foto's: LVV)
Import en export illegale bestrijdingsmiddelen probleem voor Caribisch gebied

Workshop is ook bedoeld als eerste aanzet voor het oprichten van een Inspecteursraad


Er bestaat veel onwetendheid betreffende pesticide inspectie in Suriname. In dat kader verzorgt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, 4, 5 en 6 december 2017 een workshop 'Inspectie op Pesticide en Douanezaken' voor LVV-voorlichters en douane-ambtenaren. De workshop is onderdeel van het FAO (Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties) Goverment Cooperative Programme met als projecttitel 'Disposal of Obsolete Pesticides management in the Caribbean', aldus LVV vandaag, dinsdag 5 december 2017, in een persbericht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het importeren en exporteren van illegale bestrijdingsmiddelen een probleem is van heel het Caribisch gebied. Hierdoor staan deze, vaak genoeg zeer giftige, bestrijdingsmiddelen op de schappen van de winkels zonder dat ze geregistreerd zijn. De douane- ambtenaren moeten deze gevallen kunnen herkennen, daar zij de eersten zijn die geconfronteerd worden met de geïmporteerde pesticiden.

Middels de workshop wil het ministerie hen een handleiding geven waardoor ook zij rekening kunnen houden met de conventies die Suriname heeft getekend met het buitenland op het gebied van zowel de import als export van dit goed.

Douane-ambtenaren dienen bewust te zijn van de veiligheidsaspecten bij pesticiden en bij constatering van gevaarlijke chemicaliën, die zij niet zelf mogen aanpakken (ontruimen, weggooien of vernietigen). Op basis van de, tijdens de training, aangeleerde beoordelingen moeten zij de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.

De training is ook bedoeld als eerste aanzet voor het oprichten van een Inspecteursraad. Vanuit  LVV-Voorlichting zullen enkelen geselecteerd worden die zich door opleidingen gaan specialiseren tot pesticide inspecteurs.

Het grote publiek weet weinig over pesticiden, hoewel de meesten in hun dagelijkse activiteiten gebruik hiervan maken. Pesticiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Echter, pesticiden zijn in sommige gevallen nodig om de productie van landbouwgewassen te verhogen of om plagen te beheersen. De toekomstige pesticide inspecteurs hebben een belangrijke rol in het voorzien van informatie, trainingen en het creëren van bewustwording bij niet alleen de boeren, maar ook de rest van de gemeenschap.

De driedaagse training is de eerste van een reeks trainingen die de komende zes maanden verzorgd zal worden. LVV hoopt zoveel mogelijk douane-ambtenaren te bereiken in geheel Suriname teneinde een beheersbaar pesticidebeleid uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten