dinsdag 5 december 2017

Dikke onvoldoende voor door regering opgestelde onrealistische begroting 2018 - Een schertsvertoning

Misiekaba (NDP): 'Regering moet met een realistische begroting komen'

 
De regering moet met een realistische begroting komen. Zoals de begroting nu is ingediend bij De Nationale Assemblee, zal die niet uitgevoerd kunnen worden, omdat het geld daarvoor niet aanwezig is. Het heeft er veel weg van, dat de begroting niet door ter zake deskundigen is opgesteld. Halverwege de behandeling ervan in de Assemblee ziet men pas in, dat die niet realistisch is. Dat getuigt niet van professionaliteit binnen de diverse ministeries, de regering, en heeft veel weg van een schertsvertoning, een blamage van de bovenste plank.

De NDP-fractie vindt, dat bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gesneden moet worden in de subsidie van zo'n Srd 600 tot 700 miljoen per jaar. De kleine huishoudens worden ontzien, maar de mensen die het kunnen betalen, moeten niet gesubsidieerd worden. Dit zei NDP-fractieleider André Misiekaba na een spoedoverleg van de coalitie gistermiddag, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 december 2017.

Misiekaba bracht in herinnering, dat hij tijdens de eerdere begrotingsbehandeling al aangegeven had dat de regering prioriteiten moet stellen. 'Het heeft geen zin programma's op te nemen in de begroting die niet uitgevoerd kunnen worden, want 'a moni no dé', benadrukte hij.

Tijdens het spoedberaad is erop gewezen, dat de verdiencapaciteit van de overheid moet worden vergroot. De subsidie van de EBS is één van de zaken waar de regering geld kan halen om de begroting te kunnen financieren. 'Sinds de tijd van het Front praten wij over subject subsidie', voerde de politicus aan. 'De mensen die het niet kunnen betalen, moeten worden ondersteund. Voor de rest moeten zo veel mogelijk de marktconforme prijzen gelden.'

De begrotingsbehandeling is nog in een fase waarin de Assembleeleden aan het woord komen. De regering heeft op basis van wat tot nu toe naar voren is gebracht, besloten om met een nota van wijziging te komen. Daarvoor was gisteren plotseling overleg met de coalitiefractie nodig. Op basis van het onderhoud zal de begroting aangepast worden.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten