dinsdag 5 december 2017

Directrice Sandie, directoraat Cultuur, gaat met minister Peneux praten over aanpassing begroting 2018

'Assembleeleden moeten geen emotionele uitspraken doen, zoals dat Cultuur moet worden opgeheven'


Directrice Elviera Sandie van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt vandaag, dinsdag 5 december 2017, in de Ware Tijd, dat Assembleeleden geen emotionele uitspraken moeten doen, zoals dat het directoraat moet worden opgeheven. Zij, maar zeker Assembleelid en ex-minister Raymond Sapoen van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zouden moeten weten hoe belangrijk het directoraat is. '

'Maar, ik heb de uitlatingen in het parlement niet zozeer als kritiek op Cultuur ervaren, maar meer dat de parlementariërs verontwaardigd zijn dat er zo weinig geld voor dit directoraat op de begroting is opgebracht', zegt Sandi.

In De Nationale Assemblee hebben enkele parlementariërs zich er aan gestoord, dat op de begroting 2018 slechts Srd 17.000 is opgebracht voor Cultuur. Assembleeleden vinden dat als er niet voldoende geld wordt vrijgemaakt voor Cultuur, dit directoraat dan maar moet worden opgeheven. Ook het feit dat er meer personeel daar is dan nodig leidde tot kritiek van de politici.

Patricia Etnel (NPS), Raymond Sapoen (HvB) en Rosselli Cotino (NDP) stelden dat niet alleen dit directoraat verantwoordelijk is voor het organiseren van culturele activiteiten en cultuuronderwijs. Hoewel een directoraat Cultuur belangrijk is, kan het als er zo weinig geld is dat de beleidsprogramma's niet kunnen worden uitgevoerd liever worden opgeheven.

Sandie noemt het door parlementariërs aangegeven aantal van 400 medewerkers bij Cultuur overtrokken. Het zijn er 322, waarvan 150 fulltime en de rest is parttimer. Van alle medewerkers studeert een groot deel nog aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs, van wie de meesten leerkrachten.

Ze zal met minister Robert Peneux praten over een aanpassing van de begroting, maar wacht de eerstvolgende vergadering van De Nationale Assemblee af, om van de minister te vernemen hoe hij de zaak ziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten