vrijdag 8 december 2017

OM Peru doet invallen in kantoren van Keiko Fujimori's partij

(Bron foto: Twitter)
Invallen in onderzoekszaak naar vermeend witwassen door campagne Keiko Fujimori


Het Openbaar Ministerie (OM) in Peru is donderdag 7 december 2017 twee kantoren van de grootste oppositiepartij van Peru binnengevallen in het kader van een onderzoek naar vermeend witwassen door de campagne van verliezend presidentskandidate Keiko Fujimori. Op hetzelfde moment dat de autoriteiten de Fuerza Popular-kantoren in het noorden en het centrum van de hoofdstad van Peru binnenvielen, ging Fujimori vrijwillig naar het kantoor van de procureur-generaal om ambtenaren te ontmoeten.


Fujimori, die de dochter is van de gevangen genomen voormalige sterke man Alberto Fujimori, vertelde later op een persconferentie, dat het enige dat 'deze beledigende houding gaat doen, is ons sterker maken'. 'Ze zullen ons niet de mond snoeren. Ze zullen ons niet breken. We zullen onverzettelijk blijven in de strijd tegen de corrupte', zei Fujimori, die de verkiezingen in Peru in 2016 verloor van huidig president Pedro Pablo Kuczynski.


Ze zei, dat aanklagers maanden geleden de boekhouding van Fuerza Popular hadden ontvangen en de verkiezingscommissie ontving ze twee weken geleden. De plaatsvervangend secretaris van Fuerza Popular, Jose Chlimper, zei: 'Onze boekhouding bevindt zich in het kantoor van de openbare aanklager ... ze herzien ze pagina voor pagina op dit moment.'

De Peruaanse Officieren van Justitie openden een onderzoek naar witwassen van geld in de verkiezingscampagnes van Fujimori in 2011 en 2016 na het zien van een noot geschreven door Marcelo Odebrecht, hoofd van een Braziliaans mega-bouwbedrijf in het centrum van een internationaal corruptieschandaal. De notitie in Odebrechts mobiele telefoon luidde: 'Verhoog Keiko naar 500 en breng een bezoek.'

Kuczynski zei, dat de invallen hem hebben overrompeld. 'Het maakte me ongerust, dat ik in het nieuws las, dat er vanochtend in Lima een inval had plaatsgevonden in de kantoren van de politieke partij die het Congres domineert. En ik zeg dit, omdat als er geen eerlijk proces is we internationaal niet zullen worden gerespecteerd.'

Peru's wetgevende macht wordt gedomineerd door aanhangers van Fujimori.

Autoriteiten in heel Latijns-Amerika zijn snel er toe overgegaan om ambtenaren aan te klagen die ervan beschuldigd worden voor ongeveer 800 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben ontvangen van Odebrecht.

Het bedrijf erkende de omkopingen, toen het vorig jaar een pleidooiovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie had ondertekend. De steekpenningen omvatten ongeveer 29 miljoen dollar die in Peru zijn betaald voor projecten die zijn gebouwd tijdens de regeringen van president Alejandro Toledo en twee van zijn opvolgers. Beschuldigingen van corruptie hebben alle Peruaanse presidenten getroffen tussen 2001 en 2016.

Er is een internationaal aanhoudingsbevel voor Toledo, tegen Alan Garcia (2006-2011) loopt een  onderzoek naar omkoping en Ollanta Humala (2011-2016) zit voorlopig 18 maanden in de gevangenis.


(Surinaaame Mirror/Associated Press/The Sacramento Bee/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten