vrijdag 8 december 2017

Herdenkingsdienst 8 decembermoorden in de Kathedrale Basiliek St Petrus en Paulus

'Als je de leider van de katholieke kerk immoreel noemt, hoe kom je dan in zijn kerk?'


Het is vandaag, 8 december 2017, 35 jaar geleden dat vijftien critici van het toenmalige militaire bewind werden gemarteld en vermoord in fort Zeelandia. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) heeft ervoor gekozen om de herdenkingsdienst deze keer te houden in de Kathedrale Basiliek St Petrus en Paulus. Hier kunnen meer mensen opgevangen worden dan in de Alfonsuskerk waar de dienst de laatste jaren is gehouden. 

OGV-voorzitster Betty Goede zegt op Starnieuws, dat 35 jaar lang familieleden van de 8 decemberslachtoffers zoeken naar gerechtigheid. Op 30 november was het ook precies tien jaar geleden dat het strafproces is begonnen. Zij verwacht dat het nog enige tijd zal duren voordat de Krijgsraad het vonnis zal vellen. De auditeur-militair heeft tegen diverse verdachten 20 jaar cel geëist. In januari beginnen de pleidooien van de advocaten.

Goede zegt, dat de OGV geen mensen uitnodigt voor het bijwonen van de herdenkingsdienst. De kerk staat open voor eenieder. 'Maar, als je de leider van de katholieke kerk immoreel noemt, hoe kom je dan in zijn kerk?', vraagt ze zich af.

Het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld heeft aangekondigd de herdenkingsdienst te zullen bezoeken. De OGV-voorzitster merkt op, dat bepaalde functionarissen, zoals ex-president Ronald Venetiaan en diplomaten, die de dienst willen bijwonen doorgaans contact maakten met de OGV. Er wordt dan rekening gehouden met het protocol.

'Maar, wij nodigen niemand uit om de dienst bij te wonen', benadrukt Goede.

Het is ook traditie geworden dat Stichting 8 december 1982 eerder op de dag een bloemenhulde houdt bij Bastion Veere in Fort Zeelandia, waar de 15 mannen werden doodgeschoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten