maandag 4 december 2017

Jogi (VHP): 'Regering weet zich geen raad met begrotingstekort voor 2018'

'Beleid van regeringen-Bouterse heeft gezorgd voor een afbraak'

'Wat is er met de middelen gebeurd, waardoor de begroting nu zo'n groot gat heeft?


De regering weet zich geen raad met het begrotingstekort. Dit zei Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) afgelopen week tijdens de begrotingsbehandeling, aldus Starnieuws vandaag, maandag 4 december 2017. Op dagbasis bedragen de rente en aflossingen Srd 5,8 miljoen. De schuldenlast is volgens de politicus een tijdbom. Het beleid van de regeringen-Bouterse de afgelopen zeven jaar, heeft volgens Jogi gezorgd voor een afbraak, te vergelijken met de jaren tachtig van de vorige eeuw. 

De vooruitzichten van het land zijn volgens hem niet opbeurend. Suriname kijkt aan tegen een downgrading van de kredietwaardigheid volgend jaar. Hij vreest dat Suriname heel dichtbij Griekenland zal belanden.

Srd 8,6 miljard is begroot voor de uitgaven. De inkomsten zijn begroot op ongeveer Srd 5,5 miljard, dat is 64%. Er is een gat van ruim Srd 3 miljard. Hoe gaat de regering dat invullen, wil Jogi weten. Hij benadrukte, dat de afgelopen zeven jaar geen ontwikkeling te zien is geweest. Als de oppositie vraagt om beleidsombuiging, wordt die afgewezen, terwijl nu de coalitie daar zelf om vraagt.

De politicus wil zien wat er aan het eind van de begrotingsbehandeling zal gebeuren.

Hij benadrukte, dat het volk enorm is verarmd, de munteenheid is verzwakt en de schuldenlast torenhoog is. 'Wat is er met de middelen gebeurd, waardoor de begroting nu zo'n groot gat heeft? Wat is de verdiencapaciteit van het land?', vroeg Jogi aan de regering.

Hij wil ook weten wat de werkelijke staatsschuld is.

Volgens het Assembleelid was minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op zoek naar nog eens 200 miljoen Amerikaanse dollar bij Oppenheimer, maar hij heeft nul op het rekest gekregen. Jogi vroeg wat de leenruimte nog is van de regering.

De crisis waarin het land verkeert, heeft volgens Jogi niks te maken met een wereldcrisis, maar is veroorzaakt door het verspillende beleid van de regering. 'Elke dag is er een betalingsprobleem in het land.'

Hij bekritiseerde opnieuw de misstanden in het project 'Naschoolse Opvang' en het pakkettenbeleid van Sociale Zaken. Hij merkte op dat het pakkettenbeleid niet transparant is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten