maandag 4 december 2017

Het regeringsbeleid om lokale productie van kip te stimuleren komt niet van de grond

Amper winst lokale kipproducenten door daling prijs van kip en duurdere voerprijs


Veel kleine ondernemers die een gat in de markt zagen en slachtkippen zijn gaan kweken, zitten met de handen in het haar. De prijs van een kilo levend gewicht is van Srd 18 naar Srdd 13 en zelfs lager gedropt. Daartegenover staat dat de prijs van voer is verhoogd. Over het algemeen werd verwacht dat de vraag naar lokale kip zou stijgen door de verdubbeling van de invoerrechten op buitenlandse kip en kipdelen. 

Starnieuws bericht vandaag, maandag 4 december 2017, te hebben vernomen, dat de voerprijs eerst steeg door de hoge koers van de euro. Daarna heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij besloten om de keuringstarieven van voer per kilo in plaats van per ton te berekenen. Per lading moeten importeurs van voer rond de Srd 35.000 extra betalen. Dit brengt verhoging van de kostprijs van voer met zich mee.

De lokale voerproducenten verhogen hun voerprijs met ongeveer Srrd 10 per zak, terwijl de vrijstelling van invoerrechten op voer steeds moeilijker wordt. De kostprijs van de kip en doks wordt op zo een manier steeds duurder terwijl de kwekers met hun rug tegen de muur staan.

'Zij zijn verplicht hun voer lokaal te kopen en zo worden de voerproducenten beschermd ten kosten van de lokale kwekers. Als de overheid echt betaalbare kip wil voor de consument, dan zal de overheid haar medewerking moeten geven om voer te kunnen importeren vrij van invoerrechten', zegt Gerard van den Berg, CEO van de Doksenclub.

Importeurs hebben veel buitenlandse kip op de markt gebracht, waardoor lokale ondernemers met hokken vol kippen zitten. Door de daling van de prijs van lokaal geproduceerde kippen en de duurdere voerprijs, maken ondernemers nauwelijks winst meer. Het beleid van de overheid om de lokale productie te stimuleren, is tot nu toe niet gelukt.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelde deze kwestie ook aan de orde tijdens de begrotingsbehandeling. Hij voerde aan, dat veel ondernemers kippen zijn gaan kweken, nadat de regering had aangekondigd dat de invoerrechten van buitenlandse kip verhoogd zou worden. Dit zou niet gebeurd zijn. In de sector heeft dit een crisis veroorzaakt. Duizenden kippen kunnen niet worden verkocht en moeten extra gevoerd worden. Dit zorgt voor enorme verliezen. Gebruikersgoederen voor de pluimveesector zouden heffingsvrij ingevoerd worden. Hij wil weten of dit een feit is.

'Wij willen niet hebben dat de situatie in de pluimveesector hetzelfde wordt als met de cassavefabriek', stelde Jogi. 'Mensen zijn gaan investeren en uiteindelijk koopt niemand de cassave. Het mag niet zover komen dat de pluimveebedrijven gaan sluiten, omdat de import van kip ongehinderd plaatsvindt. Klein ondernemerschap wordt niet gestimuleerd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten