maandag 4 december 2017

Centrale Bank weerspreekt geruchten op social media over monetaire financiering

'Zo'n jaar geleden zijn de biljetten besteld bij in buitenland gevestigde drukker en zijn nu aangekomen'

'Deze bankbiljetten zijn enkel en alleen bestemd om oude, versleten bankbiljetten te vervangen'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt zondag 3 december 2017 in een persbericht, dat er geen sprake is van monetaire financiering. Hiermee reageert de monetaire autoriteit op berichten die circuleren op social media dat Surinaamse dollar bankbiljetten zijn geïmporteerd om daarmee monetair te financieren, aldus Starnieuws.

Zo'n jaar geleden zijn de biljetten besteld bij de in het buitenland gevestigde drukker en zijn nu aangekomen. Deze bankbiljetten zijn enkel en alleen bestemd om oude, versleten bankbiljetten te vervangen.

De CBvS benadrukt, dat de bankbiljetten niet even ‘overnight’ zijn besteld, zoals via social media gesuggereerd wordt. 'Dat kan ook nooit omdat er weinig drukkers in de wereld zijn, die bovendien verschillende landen moeten bedienen. Bestel je dus laat dan loop je risico’s dat het binnenlands betalingsverkeer niet meer vlot verloopt', legt de bank uit.

Bij verschillende gelegenheden is aangegeven dat het verzorgen van een schone geldcirculatie tot de kerntaken van elke centrale bank behoort. Bankinstellingen, waaronder ook centrale banken, zullen om veiligheidsredenen ervoor waken om berichtgevingen te doen over hun geld verschepingen. Ook de drukkers waarschuwen daartegen. Vanwege het feit dat het betalingsverkeer in Suriname veelal contant geschied en sinds de introductie van de ATM’s in het land is dat niet minder geworden, moet de vervanging van biljetten frequent geschieden, aangezien versleten biljetten vast blijven zitten in de machines.

'De samenleving wordt dus geïnformeerd dat de nieuwe bankbiljetten om geen enkele andere reden zijn ingevoerd en nadrukkelijk wordt hierbij erop gewezen, dat de Centrale Bank van Suriname niet monetair financiert.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten