maandag 4 december 2017

EBS breidt gasopslagcapaciteit van Ogane, te Livorno, uit met 800 metrieke ton

(Bron foto: NII)
Uitbreiding nodig om te kunnen voorzien in toenemende vraag naar LPG


Om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naarr Liquified Petroleum Gas (LPG) is de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) momenteel bezig de gasopslagcapaciteit van Ogane, te Livorno, uit te breiden met 800 metrieke ton (MT). In dit project zijn ook de benodigde LPG-pompen en instrumentatie inbegrepen. In verband met de veiligheid wordt tegelijkertijd een brandbeveiligingssysteem, inclusief brandbluspomp, geïnstalleerd, aldus maandag 4 december 2017, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De import van LPG is ongeveer 25.000 MT per jaar. LPG wordt in bijna alle huishoudens als kookgas gebruikt.

Ogane levert jaarlijks ruim een miljoen gascilinders aan zowel huishoudens als industriële klanten.

De uitbreiding is noodzakelijk om in de toenemende vraag naar LPG (kook gas) te kunnen voorzien. Op het bedrijfsterrein van het gasbedrijf staan er momenteel vijf bolvormige LPG-tanks met een totale opslagcapaciteit van 1.550 metrieke ton. De uitbreiding met drie cilindrische tanks biedt opslagcapaciteit voor zo'n 800 metrieke ton. De totale capaciteit na de installatie van deze drie nieuwe tanks komt op 2.350 metrieke ton. Deze investering (geraamd op 5.2 miljoen Amerikaanse dollar) stelt de toenemende vraag naar LPG voor de komende 10 jaar veilig.

Daarnaast voorziet deze uitbreiding ook in de LPG-behoefte van de Staatsolie-raffinaderij. De raffinaderij is een van de grootste afnemers van LPG. Om in de LPG behoefte van deze industriële afnemer te kunnen voorzien, dient de gasleverancier te allen tijde over een standby LPG-buffer te beschikken. De toename van opslagcapaciteit biedt ook het voordeel om onderhoud te verrichten op de bestaande LPG opslagtanks.

Het constructiebedrijf Haukes is na een aanbesteding aangetrokken om de fundatie van deze gasopslag faciliteit te bouwen. Voor het toezicht van dit project is de afdeling Project Engineering samen met de directie belast. Delen van de tanks, die in India zijn gebouwd door het bedrijf BNH Gastanks, zijn intussen gearriveerd in Suriname en zullen binnenkort worden geïnstalleerd door dit bedrijf.

Naar verwachting zijn de tanks het tweede kwartaal van 2018 operationeel. De huidige uitbreiding zal de toenemende vraag naar LPG in Suriname tot en met 2028 kunnen accommoderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten