woensdag 1 november 2017

Ecuador's heersende Alianza PAIS zet president Lenin Moreno als partijleider af

Regering van Ecuador benadrukt dat Moreno de leider van de partij blijft

Moreno is populair onder de bevolking


Ecuador's heersende Alianza PAIS (Patria Altiva i Soberana), opgericht door voormalig president Rafael Correa meer dan tien jaar geleden, heeft president Lenin Moreno als leider afgezet vanwege, 'herhaalde mislukkingen' in leiderschap. De partij, die door de twee politici is verdeeld, heeft dinsdagavond laat, 31 oktober 2017, aangekondigd dat Correa's bondgenoot Ricardo Patino, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Moreno zou vervangen als partijleider.

'Het hoofd van de nationale Alianza PAIS heeft unaniem besloten', aldus een verklaring dat 'Lenin Moreno als voorzitter van de partij onmiddellijk wordt verwijderd'.


De regering van Ecuador zei echter, dat het de beslissing niet herkent en benadrukte dat Moreno de leider van de partij blijft. 'Alianza PAIS is een politieke partij, geen landgoed ... Deze acties zijn verkeerd en weerspiegelen niet het gevoel van onze politieke basis', zei vicepresident Alejandra Vicuna dinsdag tegen journalisten.



Moreno, een Correa protégé die eerder diende als vice-president, werd eerder dit jaar verkozen om de linkse partij te leiden. Op dat moment waarschuwden oppositiecritici dat Moreno een poppetje van politiek zwaargewicht Correa zou zijn, die ervan wordt beschuldigd om in 2021 een presidentiële comeback op te zetten. Maar Moreno, verbaasde Jan en alleman door snel te breken met Correa, die nu overigens in het buitenland woont, in het land van zijn vrouw, België.

Moreno, die presidentiële termijnlimieten zoekt door een referendum te organiseren om de Grondwet te herzien, heeft een andere top-Correa-bondgenoot van het vice-voorzitterschap op een zijspoor  gezet en wordt geconfronteerd met een corruptiezaak waarbij voormalige topambtenaren zijn betrokken. Vicuna verving Jorge Glas, die ook Correa's vice-president was, nadat Glas werd genoemd in een corruptieschandaal gericht op het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Hij is momenteel in de gevangenis.

Peilingen geven aan dat Moreno veel populaire steun in Ecuador heeft. Zijn goedkeuringscijfer in mei van ongeveer 66 procent steeg, toen hij in september werd gezworen, tot ongeveer 77 procent in september, zo blijkt uit een recente enquête door het lokale bureau Cedatos. Veel Ecuadoranen zijn tevreden over zijn pogingen om corruptie te onderzoeken en het sociale welzijn te stimuleren. Zijn verzoenende temperament wordt ook verwelkomd door sommigen die moe waren van Correa's confrontatie stijl.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten