woensdag 1 november 2017

Staatsolie wil gedegen studie naar klachten alvorens schade te voldoen aan boeren Wayambogebied

Staatsolie: 'Wij moeten voorkomen dat dit slechts een teki nyan wordt'


Staatsolie wil niet zonder meer overgaan tot het betalen van schade aan boeren van het Wayambogebied te Saramacca, die menen dat ze verlies hebben geleden door activiteiten van de oliemaatschappij. 'Er moet wel eerst een gedegen studie worden uitgevoerd naar de klachten. Mocht blijken dat wij inderdaad in de fout zijn gegaan zullen wij dat corrigeren', aldus de productiemanager van Staatsolie, Wim Dwarkasing, vandaag, woensdag 1 november 2017, in de Ware Tijd.

Hij reageert op berichten van de boeren in de media. Districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Saramacca zegt op de hoogte te zijn van het geschil. De boeren zouden hem in eerste instantie hebben benaderd met de klachten. Hij adviseerde ze om een gedegen onderzoek te laten uitvoeren. 'Meten is weten', zou hij hebben geadviseerd. Ze lieten een studie uitvoeren, maar Staatsolie is niet overtuigd van de bevindingen die volgens deskundigen van het bedrijf, onvoldoende zijn onderbouwd met onder meer cijfers en metingen van waterstanden.

De boeren stellen, dat Staatsolie in 2013 enkele proefboringen heeft verricht te Wayambo. 'In de studie die de boeren hebben laten uitvoeren staan er verkeerde aannames en schattingen die totaal niet kloppen',  beweert Dwarkasing, bijgestaan door deskundigen van zijn bedrijf. 'Wij hebben minimale voorzieningen getroffen zoals het aanleggen van paden om ons boorequipment op locatie te vervoeren. Alles is gedaan volgens milieurichtlijnen en studies die vooraf zijn gedaan. Wij hebben ook conform de regels zaken zoveel mogelijk hersteld.'

Staatsolie laat nu zelf een studie verrichten door een onafhankelijk bureau, dat ook een buitenlandse deskundige heeft aangetrokken om specifieke metingen te verrichten. 'Mocht blijken dat wij verkeerd hebben gehandeld zullen we die fouten zeker corrigeren', zegt de productiemanager.

De maatschappij vindt het wel merkwaardig, dat de boeren versneld via hun advocaat afspraken willen maken over een schadeclaim. 'Wayamboweg ligt tussen de twintig en dertig kilometer verwijderd van waar wij opereren. Wij moeten voorkomen dat dit slechts een teki nyan wordt. Wij zijn tenslotte verantwoording schuldig aan onze aandeelhouder, de overheid', aldus Dwarkasing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten