woensdag 1 november 2017

Colombiaanse strijdkrachten gaan luchtaanvallen uitvoeren tegen criminele bendes en dissidente FARC-leden

Zo'n 1.000 FARC-leden hebben niet voldaan aan de voorwaarden van het vredesakkoord


De Colombiaanse strijdkrachten gaan luchtaanvallen uitvoeren tegen criminele bendes en FARC-leden die hebben geweigerd zich te conformeren aan de vredesovereenkomst met de voormalige guerrillagroep - nu een politieke partij - en in plaats daarvan ervoor gekozen hebben om drugshandel en andere criminele activiteiten voort te zetten, zei het ministerie van Defensie dinsdag 31 oktober 2017. 

Zo'n 1.000 leden van de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben niet voldaan aan de voorwaarden van het vredesakkoord van vorig jaar met de overheid, en blijven liever gewapend de regering te bestrijden en winst maken met illegale drugshandel en goudwinning. Het conflict heeft meer dan 220.000 mensenlevens gekost en miljoenen ontheemd sinds het in 1964 begon.

De order staat troepen toe om bomaanvallen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en criminele bendes vanuit vliegtuigen en helikopters en het leger beschermen tegen strafrechtelijke vervolging, aldus het ministerie van Defensie in een verklaring.

Aanvallen mogen alleen worden uitgevoerd als burgers niet dichtbij zijn. Luchtaanvallen waren het meest effectieve wapen in de strijd van de regering tegen de FARC, waardoor vechters diep in de onherbergzame wildernis werden gedwongen en FARC-commandanten gedood werden.

Die strategie is ook gebruikt tegen het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), nu de grootste actieve guerrillagroep in Colombia, die nu vredesgesprekken voert met de regering. De twee partijen begonnen in oktober een bilaterale wapenstilstand.

Meer dan 11.300 leden van de FARC, waaronder strijders, stedelijke militie en gevangenen, zijn in een proces om in de maatschappij opgenomen te worden, nadat de groep zijn wapens bij de Verenigde Naties heeft ingeleverd en een politieke partij heeft gevormd.


(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten