vrijdag 6 oktober 2017

Inheems Wayanadorp Apetina heeft een eigen vliegtuig, een Cessna

'We hebben dit toestel erg hard nodig voor de verdere ontwikkeling van het dorp'


Het inheems Wayanadorp Apetina in Zuidoost-Suriname onderscheidt zich in één opzicht van alle andere dorpen: het heeft een eigen vliegtuig. De Cessna (zie foto - Bron: de Ware Tijd) is gekocht door Stichting Kuluwayak Apetina

'We hebben dit toestel erg hard nodig voor de verdere ontwikkeling van het dorp', zegt Samo Schelts, voorzitter van de stichting, vandaag, vrijdag 6 oktober 2017, in de Ware Tijd. Hij benadrukt dat het vliegtuig niet alleen bestemd is voor Apetina, maar ook voor andere Wayanadorpen en Triogemeenschappen.

Veel van deze dorpen zijn via de rivier bereikbaar, maar een reis kan dagen duren. Met het vliegtuig gaat het veel sneller. 'We kunnen het vliegtuig alvast inzetten voor het vervoeren van leerkrachten en goederen en voor benodigdheden voor het uitvoeren van projecten. Als we een project doen, gaat zeker zestig procent van de kosten naar vliegtransport', zegt Schelts.

De stichting kon het toestel kopen met ondere andere donorgelden van diverse organisaties. Er zal samen met de vliegschool Vortex Aviation een beheerstructuur worden opgezet. Thans worden drie jonge mannen van Apetina opgeleid tot piloot.

Het toestel zal op 12 oktober gepresenteerd worden aan granman Aptuk Noewahe van de Wayana's. Op die dag bestaat de stichting vijftien jaar en de lagere school tien jaar. De stichting heeft bij de oprichting van de school een belangrijke rol gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten