vrijdag 6 oktober 2017

Braziliaanse politie arresteert Carlos Arthur Nuzman

75-Jarige Braziliaan zou illegale rol hebben gespeeld bij binnenhalen Olympische Spelen


De Braziliaanse politie heeft Carlos Arthur Nuzman, de grote baas van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, gearresteerd op verdenking van omkoping en corruptie.De 75-jarige Braziliaan zou een illegale rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. Daarbij zouden leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn omgekocht. 

De federale politie van Brazilië deed vorige maand een inval in het huis van Nuzman. Hij moest zich toen op het politiekantoor melden voor verhoor.

Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. Met Nuzman werd ook Leonardo Gryner aangehouden. Hij is de voormalige directeur van het Braziliaans olympisch comité.

De ethische commissie van het IOC begon eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van de Spelen aan de Braziliaanse stad. Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie.

De zaak staat inmiddels bekend onder de noemer 'Unfair Play'.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

De Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, leidt als nieuwe voorzitter van de ethische commissie bij het IOC het onderzoek. Het IOC hield zich na het nieuws over de aanhouding van Nuzman op de vlakte. Het bestuur sloot maatregelen door de ethische commissie tegen het Braziliaanse erelid na zijn arrestatie niet uit.

Het IOC heeft inmiddels alle relevante informatie over de ex-baas van Rio 2016 bij de Braziliaanse autoriteiten opgevraagd voor het eigen onderzoek.



(Suriname Mirror/AD/NOS/Sportmagazine.knack.be/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten