vrijdag 6 oktober 2017

Geen transparantie over ‘NJP-dienstreisjes’

Belangenbehartiging van Surinaamse jeugd bij NJP slechts in theorie...


De plaatsvervangend ondervoorzitster van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), Zenani van Throo, vertegenwoordigt Suriname in de periode van 5 tot en met 11 oktober 2017 in Saint Vincent tijdens The Caribbean Women and Sexual Diversity Conference (CWSDC). Het is nogal merkwaardig, dat ‘dienstreisjes’ veelvuldig voorkomen binnen het NJP, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 6 oktober 2017. 

Dit jeugdinstituut is namelijk een inspraakorgaan waar belangenbehartiging van de Surinaamse jeugd het uitgangspunt behoort te zijn, echter is dit verworden tot slechts een theoretische regel.

Onlangs is Kelvin Koniki, voorzitter van het NJP, eveneens vertrokken voor een ‘dienstreis’. Hij vertoeft vanaf 1 oktober in de Verenigde Staten (New York) voor het bijwonen van de 72e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, welke tot 8 oktober 2017 duurt. Samen met hem is meegereisd NJP’er Charmain Pansa (zie foto).

Aangezien het ‘dienstreisjes’ betreft, zouden betrokkenen in principe een verslag moeten uitbrengen naar de overige leden van het NJP, echter wordt dit evenmin gedaan. Dit is bevestigd door enkele leden van het NJP. Volgens deze leden heeft Koniki van zijn allereerste ‘dienstreis’ wel een verslag gemaild voor het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), maar het is een hele lijdensweg om inzage hierin te krijgen.

Het gros van de jeugdparlementariërs weet totaal niet waarom dezelfde leden frequent worden geselecteerd voor het bijwonen van dienstreisjes. Door wie het bekostigd wordt en wat de doelstellingen zijn, zijn eveneens ‘raadsels’ waar de leden van het NJP geen concrete antwoorden op krijgen. Binnen dit jeugdinstituut is er overigens een vaste commissie Nationale & Internationale Betrekkingen geïnstalleerd waarin vijf leden zitting nemen. Ook deze leden worden compleet overgeslagen als het aankomt op de buitenlandse aangelegenheden.

De jeugdvertegenwoordigers die tot nog toe geselecteerd zijn voor dergelijke dienstreisjes zijn: Koniki, Van Throo en Mohamed Abdul. Koniki en de ondervoorzitter van de vaste commissie Sociaal Welzijn & Maatschappelijke Zaken, Mohamed Abdul, verbleven in de periode van 9 tot en met 22 juli 2017 in China voor het bijwonen van de ‘Bridge to the future: Training Program of 1000 Young Leaders China-Latin America & the Caribbean 2017 Edition’.
Van 18 tot en met 27 augustus 2017 vertoefde Van Throo op Barbados om het NJP tijdens het Youth Village forum op de Carifesta XIII te vertegenwoordigen. Geruchten doen de ronde dat ook de leden Tatjana van Eer en Winston Adaba zich in het buitenland bevinden voor een ‘dienstreis’. De verdere details hierover zijn niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten