vrijdag 6 oktober 2017

Het Surinaamse kadaster loopt hopeloos achter....

Eindhoven op vingers getikt voor discriminatie door Centrale Raad van Beroep


- Sociale recherche onderzoekt op basis van een profiel uitkeringstrekkers bij wie de kans op fraude hoog lijkt
- Onroerend goed 'verdachte' Surinamers niet in Suriname onderzocht: kadaster loopt hopeloos achter


De Eindhovense sociale recherche discrimineerde in 2013 door enkel Turkse uitkeringstrekkers extra onder de loep te leggen. De Centrale Raad van Beroep tikt de gemeente nu op de vingers in een zaak aangespannen door een echtpaar. Het bleek een lap grond in Turkije te hebben en verloor daarom haar uitkering. Maar de manier waarop Eindhoven dat bewijs kreeg, deugt niet, zo bericht het Eindhovens Dagblad donderdag 5 oktober 2017.

De sociale recherche doet soms project-onderzoeken. Ze stelt dan een profiel op van mensen bij wie de kans op fraude hoog lijkt en werkt van daaruit verder. Dat zijn bij voorbeeld steuntrekkers die mogelijk stiekem huizen of grond in het buitenland hebben. Uit zo'n profiel kwamen in 2013 veel Turkse namen, plus mensen met een Surinaamse, Ethiopische of Marokkaanse achtergrond.

Om te weten of zij daadwerkelijk onroerend goed hebben, kan de gemeente navraag doen bij Justitie in die landen. Eindhoven sloeg de vragen naar Ethiopië, Suriname en Marokko over. Het eerste land was in oorlog, het Surinaamse kadaster loopt hopeloos achter en antwoorden vanuit Marokko zijn ‘niet eenduidig’.

Enkel Turkije kreeg vragen. Dat leverde heel wat op. Van de 35 onderzochte mensen zijn 19 uitkeringen gestopt. Zo ook bij het protesterende echtpaar. Ze vielen sinds 1992 in de bijstand, maar hadden vanaf 1990 een lap bouwgrond van 25 mille op hun naam. De gemeente stopte hun uitkering en wil veertig mille terug. De man zei dat de grond van zijn broer is, die het wegens de fiscus op een andere naam zette.

Volgens de Eindhovense advocaat Burhan Kaya ging Eindhoven in de fout: enkel aan Turkije vragen stellen is discriminerend. De Centrale Raad is het wat dat betreft met hem eens. Dat de gemeente de andere landen oversloeg lijkt logisch, maar het had juridisch beter onderbouwd moeten worden. Er zijn gemeenten die wel antwoorden kregen.

Eindhoven is het niet eens met de uitspraak, maar kan deze niet verder aanvechten. Wel houdt ze er rekening mee in volgende onderzoeken. De gemeente moet de gestopte uitkering alsnog uitbetalen. Kaya is tevreden dat de Raad deze manier van 'gericht zoeken' veroordeeld. Volgens hem druisen de vragen om info ook in tegen het Turkse recht: instanties mogen alleen dergelijke informatie vrijgeven als er een rechtszaak loopt. Op voorhand mag dat niet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten