vrijdag 6 oktober 2017

Belasting innen bij goudzoekers blijkt moeilijke klus voor regering

'Nu zijn we gereed om richting kleinschalige mijnbouw te gaan en belastingen die de Staat toekomen te kunnen innen'


Het eerder door de regering gestelde doel om belastinginkomsten uit de kleinschalige goudwinning aanzienlijk te verhogen is tot nu toe niet gehaald. De voorbereidingen om dit alsnog te bereiken zijn zo goed als rond. De basis is gelegd, zodat de fiscus gerichter kan werken om in deze sector belasting te innen. Er is reeds een model uitgewerkt, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 oktober 2017. 

Het wachten is op een geschikt moment om naar het binnenland te gaan en daar de infrastructuur op te zetten zodat gouddelvers daar ook aan hun belastingverplichtingen kunnen voldoen.

De Commissie Ordening Goudsector heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij het ordenen van de sector en het tegengaan van illegale operaties. Enige tijd geleden zijn de royalty's verhoogd en de overheid heeft daardoor al extra inkomsten. 'De goudsector had een enorme klap gehad door de crisis, maar nu zijn we gereed om richting kleinschalige mijnbouw te gaan om met een goed model de belastingen die de Staat toekomen te kunnen innen', zegt de minister.

Hij noemt de vooruitzichten in deze sector goed. De export is toegenomen en er zijn minder conflicten met porknokkers dan voorheen.

Intussen worden de hervormingsmaatregelen bij de Belastingdienst onverkort voortgezet. Een van de meest belangrijke componenten is de introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw). Volgens de bewindsman wordt hiervoor alles al in gereedheid gebracht. Zo zullen maatregelen worden voortgezet om de inning efficiënter te maken. De bestanden worden verder opgeschoond en de belastinginning wordt klantvriendelijker gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten