dinsdag 9 juni 2020

Bouw Russische nucleaire onderzoeksfaciliteit in Bolivia uitgesteld -Bolivia krijgt toegang tot vreedzame kernenergietechnologieën

'Project bevroren omdat er alleen in vitaal essentiële industrieën wordt gewerkt'


De bouw van een door het Russische bedrijf Rosatom gebouwde nucleaire onderzoeksfaciliteit in Bolivia is uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie, maar de regering van het Latijns-Amerikaanse land is vastbesloten dit project met Rusland voort te zetten, zei ambassadeur in Bolivia Vladimir Sprinchan in een interview. 

'Er is apparatuur geleverd aan de faciliteit en de bouw is ver gevorderd, maar nu is alles opgeschort vanwege de pandemie. Het project is bevroren, omdat er alleen in vitaal essentiële industrieën wordt gewerkt', zei Sprinchan.

Volgens de ambassadeur heeft ABEN, Agencia Boliviana da Energía Nuclear, nu een nieuwe directeur, die een 'zeer positieve' houding heeft ten opzichte van het project. 'Het nieuwe management van de industrie bracht alle eerdere verklaringen over schendingen of desinteresse in het werken met Rusland in diskrediet', voegde de diplomaat eraan toe.

In 2017 werd tussen Rosatom's dochteronderneming en ABEN een contract getekend voor de bouw van een nucleair onderzoekscentrum. Na een machtswisseling in Bolivia in oktober vertelde Rosatom-directeur-generaal Alexey Likhachev aan Sputnik, dat het bedrijf hoopt dat het evenement geen invloed zal hebben op de projecten implementatie.

In februari zei ABEN, dat het zijn gezamenlijke project met het Russische Rosatom opschort totdat het parlement en de aanklager zich hierover uitspreken. Een maand later kondigden de Boliviaanse regering en Rosatom echter aan, dat het nucleaire onderzoekscentrum in El Alto, dat naar verwachting in 2023 wordt geopend, volgens plan zal worden voltooid en dat het land toegang zal krijgen tot vreedzame kernenergietechnologieën.

(Suriname Mirror/Sputnik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten