dinsdag 9 juni 2020

Doneeractie om als huisdier gehouden zwarte slingerapen in natuur terug te plaatsen

(Bron foto: Twitter)
Apen zijn niet gedomesticeerd en horen niet in een kooitje


De zwarte slingeraap oftewel bosduivel (Ateles paniscus), ook wel kwatta aap genoemd, wordt in Suriname illegaal gehouden als huisdier. Ze zijn niet gedomesticeerd en horen niet in een kooi. Suriname probeert deze apen bij de mensen weg te halen. Ze kunnen niet meteen terug in het wild, omdat ze dit niet gewend zijn. 

Om ze terug te brengen naar de natuur is een doneeractie gestart.

Paramaribo Zoo, Conservation International Suriname en Vets World Wild hebben samen een pilot studie opgezet om deze apen begeleid te re-introduceren in het wild.

Om de apen in het wild te kunnen volgen en te beoordelen of ze zichzelf goed kunnen redden, hebben ze GPS-trackers nodig. Hier zijn speciale halsbanden voor die minimaal 1.500 US dollar per stuk kosten.

Er zijn op dit moment vijf apen die ze hun thuis terug willen geven. Om deze actie te doen slagen zijn 5 GPS-trackers nodig en dus 7.500 dollar.

Hoe geweldig zou het zijn als naast de vrijwilligers in het Project Team ook u wilt bijdragen aan deze mooie actie? Als deze pilot studie werkt, dan kan deze primatensoort gered worden.

Vergeet niet de monkimonki's (doodshoofdaap, Saimiri sciureus) die ook als huisdier worden gehouden! En vergeet niet de vele duizenden dieren, wild gevangen, die jaarlijks legaal geëxporteerd worden naar landen wereldwijd voor dierentuinen, handel, fokprogramma's. Meer dan 9.000 dieren werden uit Suriname geëxporteerd in 2018, zie dit artikel van Suriname Mirror.

Dinsdag 9 juni post van Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten