maandag 18 mei 2020

Minister Hoefdraad informeert Assemblee en president Bouterse over 'dispuut' tussen hem en procureur-generaal

Geschil over forensisch accountant Sjon van Tewari in onderzoek naar ex-governor Van Trikt

'In accountantswereld bestaat twijfel over de professionele ethiek van Van Tewari'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft zowel De Nationale Assemblee (DNA) als president Desi Bouterse schriftelijk geïnformeerd over een 'dispuut' tussen hem en procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday. Dit dispuut zou volgens de Ware Tijd van vandaag, maandag 18 mei 2020 te maken hebben met de aanstelling van een forensisch accountant in het onderzoek naar Robert-Gray van Trikt, de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

De acties van Hoefdraad komen - zoals hij in zijn verweer aangeeft - nadat hij met verbazing kennis heeft genomen van het dossier op basis waarvan de pg het parlement heeft gevraagd hem in staat van beschuldiging te stellen.

In een brief aan de president van 16 mei informeert de minister Bouterse, dat Baidjnath Panday binnen het Openbaar Ministerie (OM) gebruikmaakt van de diensten van forensisch accountant Sjon van Tewari. De forensisch accountant zou de pg adviseren bij diverse onderzoeken en is volgens Hoefdraad ook fysiek aanwezig bij diverse verhoren, zoals bij het verhoor van Van Trikt. Van Tewari zou volgens Hoefdraad ook de architect zijn geweest van het dossier dat de pg bij de Assemblee heeft ingediend op 23 april.

In het dossier vraagt de pg het college om de minister in staat van beschuldiging te stellen. De Financiën-minister informeert Bouterse, dat er in de accountantswereld al lange tijd twijfel bestaat over de professionele ethiek van Van Tewari. Hij zou zich uitgeven als registeraccountant, terwijl hij daarvoor geen diploma's en ervaring heeft. Daarnaast zouden zijn producties gedurende zijn loopbaan de proef van minimale kwaliteitseisen niet kunnen doorstaan.

In zijn brief schrijft Hoefdraad, dat na diverse korte omzwervingen bij lokale accountantskantoren Van Tewari zich heeft kunnen nestelen binnen het OM. 'De heer Van Tewari zit met zijn discutabele reputatie aan bij een aantal zeer belangrijke aangelegenheden van de staat en de procureur-generaal vaart blijkbaar blind op zijn advies', schrijft de minister.

Hoefdraad informeert Bouterse, dat hij al in de tweede helft van vorig jaar signalen ontving over het functioneren van Van Tewari. Nadat de pg probeerde een honorarium van Srd 1,5 miljoen voor hem te 'ontfutselen' aan de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) zegt de minister, dat hij genoodzaakt was in actie te komen. Hij verwijst naar een brief van Baidjnath Panday op 22 augustus 2019 waarin de pg de Clad verzoekt om Sed 1.518.000 te betalen aan Tewari. De dienst zou daarop hebben aangegeven die bevoegdheid niet te hebben en won advies in bij Hoefdraad. De minister heeft daarna de pg aangeschreven dat die afwijkt van de afspraak van 2018 tussen beiden. Bepaald was toen, dat Baidjnath Panday het honorarium van Van Tewari moet betalen uit de pot 'Procureur-Generaal Deposito'.

De minister heeft in datzelfde schrijven de pg ook gevraagd hem informatie op te sturen over de kwalificaties van Van Tewari.

Hoefdraad informeert de president ook, dat hij tot de vorige week, zes maanden na zijn brief, geen antwoorden heeft gekregen van Baidjnath Panday. De minister heeft de pg op 14 mei in een herinneringsschrijven verzocht om hem uiterlijk maandag antwoorden te geven. Op die middag zal ook de openbare vergadering van het parlement worden gehouden, waar een besluit moet worden genomen op het verzoek van Baidjnath Panday om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen.

De minister heeft op zijn beurt het parlement gevraagd hem in bescherming te nemen tegen de procureur-generaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten