woensdag 20 mei 2020

AZP neemt een compleet nieuw beddenhuis in gebruik

'Na dertig jaar ondergaat het ziekenhuis een volledige transformatie' 



Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een compleet nieuw beddenhuis. Daarmee is het voorheen bijna in verval geraakte deel van het ziekenhuis vervangen. Directrice Claudia Marica-Redan sprak gisteren bij de ingebruikname van een grote stap vooruit en dat de verbetering in het voordeel van zowel het personeel als de cliënten is. 'Na dertig jaar ondergaat het ziekenhuis een volledige transformatie.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 mei 2020.

Het personeel is nog meer gemotiveerd om te werken, maar ook de cliënten en bezoekers zijn volgens haar vol lof.

Het project is medio augustus 2018 gestart. De periode van achttien maanden die was uitgetrokken voor dit project, moest met twee maanden worden verlengd. Dit jaar volgt nog de afronding van een nieuw operatiecomplex en de nieuwbouw van een high-intensivecare-unit. Verder zal het oogziekenhuis worden verbeterd.

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, noemt een kwalitatief en goed ziekenhuis heel belangrijk. Preventie geniet prioriteit bij haar, maar er kan altijd een ongelukje gebeuren of iemand kan ziek worden. In dat geval is een ziekenhuis met kwalitatieve zorg noodzakelijk, ook wanneer het levenseinde nabij is. Het AZP is volgens haar goed op weg. Ze benadrukte, dat dit ziekenhuis potentie heeft om zorg niet alleen voor en aan Surinamers te leveren.

President Desi Bouterse: 'Wij als regering hebben getoond dat de gezondheidszorg prioriteit geniet. We gaan dan ook voort met deze investering, zodat Suriname - het hele land - kwaliteitszorg dichtbij huis kan hebben.' Hij zei verder, dat de regering ook aandacht heeft voor preventie en noemde dit een uitdaging die niet uit de weg wordt gegaan.

Het staatshoofd noch de parlementsvoorzitster heeft echter iets gezegd over de al jaren durende problemen van de ziekenhuizen die - mede door overheidsbeleid - nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Het AZP heeft 35 afdelingen en drie laboratoria. Jaarlijks worden er ruim 450.000 klinische en poliklinische behandelingen gedaan. Bij de Spoedeisende Hulp worden jaarlijks gemiddeld zo'n 50.000 personen geholpen. Het aantal opnames in het ziekenhuis is op jaarbasis 27.000. Er zijn 530 bedden met een bezettingsgraad van meer dan 90 procent. Het ziekenhuis telt 2.400 medewerkers onder wie circa 1.900 verpleegkundigen en iets meer dan 100 artsen. Dagelijks komen er gemiddeld 5.000 bezoekers op het terrein van de instelling. Het AZP heeft zes gecertificeerde afdelingen en het streven is om tegen 2022 volledig ISO Health-gecertificeerd te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten