woensdag 20 mei 2020

De Ware Tijd: Informatie forensisch accountant al maanden bij Financiën

Door Hoefdraad aan pg gevraagde stukken inzake Van Tewari op 29 januari ontvangen door ministerie


Documenten over de professionele kwalificaties van forensisch accountant Sjon van Tewari liggen al enkele maanden bij het ministerie van Financiën. Zo blijkt uit correspondentie tussen het Openbaar Ministerie (OM) en Financiën waar de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen, aldus de krant vandaag, woensdag 20 mei 2020. Van Tewari ondersteunt het OM bij fraude en economische onderzoeken. 

Op 14 mei stuurde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een rappel schrijven naar de procureur-generaal (pg) met het verzoek om alsnog de informatie op te sturen die hij op 11 november 2019 had opgevraagd, waaronder diploma's van de accountant. Dit, aldus de Ware Tijd, tot grote verbazing van medewerkers bij het parket.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel verwees gisterochtend, tijdens een openbare vergadering van het parlement, naar de rappelbrief van Hoefdraad om mede te onderbouwen, dat de vervolging die de pg tegen de bewindsman wil instellen geen zuivere koffie is. De vordering van het OM om Hoefdraad wegens ambtsmisdrijven in staat van beschuldiging te stellen werd met 14 stemmen vóór en 28 tegen door de Assemblee afgewezen.

Uit de correspondentie en andere documentatie zou blijken, dat de stukken die de minister van de pg verlangde op 29 januari bij het ministerie van Financiën zijn aangeleverd. Een medewerker van Financiën heeft voor ontvangst getekend. Deze medewerker heeft ook twee brieven in ontvangst genomen die de pg naar de minister had gestuurd. Van deze brieven zijn afschriften gegaan naar de minister van Justitie en Politie.

Desgevraagd zegt minister Hoefdraad de stukken niet eerder te hebben gezien. 'Toen niet gezien, anders had ik geen rappel gestuurd, maar 19 mei kreeg ik het en die ontving ik wel. Mijn focus is of dat waarvoor heer Van Tewari zich uitgeeft klopt', zegt de bewindsman.

De minister informeerde 16 mei president Desi Bouterse dat er in de accountantswereld al lange tijd twijfel bestaat over de professionele ethiek van Van Tewari. Hij zou zich uitgeven als registeraccountant, terwijl hij daarvoor geen diploma's en ervaring heeft. Daarnaast zouden zijn producties gedurende zijn loopbaan de proef van minimale kwaliteitseisen niet kunnen doorstaan. In zijn brief aan het staatshoofd schrijft Hoefdraad dat na diverse korte omzwervingen bij lokale accountantskantoren Van Tewari zich heeft kunnen nestelen binnen het OM.

'De heer Van Tewari zit met zijn discutabele reputatie aan bij een aantal zeer belangrijke aangelegenheden van de staat en de procureur-generaal vaart blijkbaar blind op zijn advies', aldus de minister.

In andere correspondentie komt naar voren, dat Hoefdraad in een brief van 17 juli 2017 aan zijn toenmalige collega van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Roline Samsoedien, geen bezwaar had aangetekend, dat Samsoedien Van Tewari aantrok als forensisch accountant in verband met een fraude-onderzoek bij Stichting Bosbeheer en Bostoezicht.

Van Tewari blijkt gecertificeerd fraude-onderzoeker te zijn. Hij behaalde zijn accountancydiploma bij de Haagse Hogeschool en studeerde als fiscaal jurist af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In januari 2018 werd hij contractueel door het ministerie van Justitie en Politie aangetrokken om te ondersteunen bij onderzoeken die te maken hadden met het verkrijgen van informatie voor strafrechtelijke doeleinden. Tot Van Tewari's taken behoorde voorts de ondersteuning van de financiële recherche van het Korps Politie Suriname.

'De pg bepaalt bij welk strafrechtelijk onderzoekstrafdossier de expertise van de consultant zal worden ingeroepen', staat in het contract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten