woensdag 20 mei 2020

Voormalig kopstuk Sinaloa-kartel in Mexico vermoord

(Bron foto: Twitter)
'El Chino Antrax' bouwde een uitbundige en dodelijke reputatie op

'El Chino', Arechiga Gamboa, waarschijnlijk zijn zus, en andere man  in dekens gewikkeld gevonden in luxe SUV aan de rand van Culiacan


Een voormalig kopstuk van het Sinaloa-kartel in Mexico, die een tijd in een Amerikaanse gevangenis doorbracht, is geïdentificeerd als een van de drie mensen die afgelopen weekend in de staat Sinaloa zijn vermoord, aldus functionarissen. 

Het Parket van de staat Sinaloa identificeerde de dode als José Rodrigo 'A', en gaf alleen zijn laatste initiaal in overeenstemming met de Mexicaanse wet.


Maar, functionarissen bevestigden, dat het Jose Rodrigo Arechiga Gamboa was, die onder zijn bijnaam 'El Chino Antrax' een uitbundige en dodelijke reputatie opbouwde.


De lichamen van Arechiga Gamboa, een vrouw waarvan wordt aangenomen dat het zijn zus is, en een andere man werden zaterdag in dekens gewikkeld gevonden in een luxe SUV aan de rand van Culiacan, de hoofdstad van de staat. Familieleden identificeerden later het lichaam.

Arechiga Gamboa stond bekend om zijn uitbundige posts op social media poserend met dure kleding, sieraden en luxe auto's. Aanklagers zeiden, dat hij de proeftijd in de Verenigde Staten had geschonden en dat Amerikaanse consulaire ambtenaren waren geroepen om te helpen in de zaak.


In 2015 pleitte Arechiga Gamboa schuldig voor een Amerikaanse rechtbank om tonnen cocaïne en marihuana vanuit Mexico naar de Verenigde Staten te smokkelen en nam deel aan geweld tegen kartelrivalen. Hij zei in een pleidooiovereenkomst met openbare aanklagers, dat hij een hooggeplaatst lid was 'verantwoordelijk voor een aantal aspecten van de werking van het kartel'.

Hij werd in de Verenigde Staten veroordeeld voor samenzwering om een ​​gecontroleerde stof te importeren, maar werd naar verluidt in maart vrijgelaten op proef. Vervolgens vluchtte hij blijkbaar naar Mexico.

Hij werd in december 2013 op de luchthaven van Amsterdam gearresteerd na een vlucht vanuit Mexico-Stad, minder dan twee maanden voor de topleider van het kartel, Joaquin 'Chapo' Guzman, werd opgepakt in Mexico. Arechiga Gamboa werd later uitgeleverd vanuit Nederland.

In 2015 zei Laura Duffy, Amerikaans advocaat voor het zuidelijke district van Californië, 'Chino Antrax is een van de hoogste Sinaloa-kartelkoningen ooit vervolgd in de Verenigde Staten'. Hij werd geassocieerd met Ismael 'El Mayo' Zambada, die het Sinaloa-kartel blijft leiden.


(Suriname Mirror/Debate/El Paso Times/EjeCentral/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten