woensdag 20 mei 2020

Minister van Volksgezondheid Bolivia gearresteerd wegens corruptie inzake aankoop ventilatoren

Twee ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid ook gearresteerd

Te dure ventilatoren ook niet geschikt voor Boliviaanse intensive care-afdelingen


De minister van Volksgezondheid van Bolivia is gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de te dure aankoop van ventilatoren ter bestrijding van Covid-19, aldus de politiechef woensdag 20 mei 2020.



Marcelo Navajas werd vastgehouden door de politie in La Paz, zei kolonel Ivan Rojas, een dag nadat interim-president Jeanine Anez een onderzoek had bevolen. Twee andere ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zijn ook gearresteerd.



Bolivia kocht 179 ventilatoren van een fabrikant in Spanje voor elk $ 27.683, wat bijna $ 5 miljoen totaal is. Dat werd gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Twee medewerkers van de bank zijn opgeroepen om getuigenverklaringen af ​​te leggen.

Maar, later bleek dat de fabrikant ventilatoren aanbood voor $ 10.312 - $ 11.941 per stuk. Een ander Spaans bedrijf trad op als tussenpersoon.




Het schandaal kwam eind vorige week aan het licht toen artsen op de intensive care klaagden, dat de ventilatoren niet geschikt waren voor Boliviaanse intensive care-afdelingen. Toen bleek dat ze waren gekocht tegen schandalig hoge prijzen.

Bolivia heeft 4.500 gevallen van Covid-19 en 190 sterfgevallen gemeld. Op 17 maart sloot de regering de niet aan zee grenzende grenzen van het Zuid-Amerikaanse land en stelde zij een algemene lockdown in


(Suriname Mirror/ElPais/Twitter/BBC Mundo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten