(Bron foto:Beautiful-Bonaire) |
'Medewerkers openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius verzaken opsporingsbevoegdheid'
De handhaving van natuur- en milieuwetgeving moet volgens de Raad voor de Rechtshandhaving veel beter. Uit onderzoek van de Raad is gebleken, dat er in Caribisch Nederland (CN) weinig aan toezicht en handhaving wordt gedaan. De Raad vindt het belangrijk dat hier verandering in komt. Niet alleen, omdat behoud van die natuur economisch gezien betekenis heeft, maar zeker ook omdat de bewoners van de eilanden daar blijvend van moeten kunnen genieten. En omdat die natuur gewoon goede bescherming verdient. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 mei 2020.
Organisaties kijken naar elkaar en werken weinig samen en medewerkers van de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius met opsporingsbevoegdheid maken geen gebruik van hun mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de handhaving.
Eind-rapport-Handhaving-nat... by Suriname Mirror on Scribd
Als voorbeeld noemt de Raad de geitenproblematiek. Op alle drie de eilanden is het verboden geiten los te laten lopen, maar op geen van de eilanden wordt dat verbod gehandhaafd. De gevolgen voor de vegetatie op het land en voor de koralen in zee zijn desastreus.
Ook ontbreekt het aan wettelijke voorgeschreven beleidsplannen, een verantwoordelijkheid van zowel de openbare lichamen als de Rijksoverheid. De politie, het openbaar ministerie (OM), de lokale natuurbeschermingsorganisaties en de openbare lichamen zullen onderling goed moeten afspreken wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat er extra inspanningen nodig zijn, staat volgens de Raad buiten kijf.
Zij noemt in haar rapport een aantal noodzakelijke stappen om toezicht en handhaving op het terrein van natuur- en milieuwetgeving op peil te brengen en doet in het rapport daarvoor een aantal concrete aanbevelingen aan de betrokken organisaties.
Over de Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) laat de Raad zich opmerkelijk positief uit. 'De stichting heeft enkele medewerkers met BavPol-status en zij leveren een daadwerkelijke, maar bescheiden bijdrage aan de handhaving van natuurwetgeving. We zijn positief over de intensivering van de samenwerking tussen het OM BES en Stinapa sinds 2017', aldus de Raad in haar rapport.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten