zondag 8 maart 2020

Eerste dode door coronavirus in Latijns-Amerika in Argentinië

Slachtoffer is 64-jarige man die 25 februari terug keerde na reis naar Europa


Een 64-jarige man is in Argentinië overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus Covid-19, de eerste dergelijke dode in Latijns-Amerika, kondigden lokale ambtenaren zaterdag 7 maart aan. Het slachtoffer stond niet in het register van bevestigde gevallen van de regering en ambtenaren wisten alleen dat hij het virus had nadat hij was nadat overlijden. 

De man stierf in het Argerich-ziekenhuis in de stad Buenos Aires, waar hij twee dagen was opgenomen. Na zijn dood besloten de autoriteiten vervolgens om zijn lichaam te onderzoeken en bleek dat hij aan het virus leed.



Het ministerie van Volksgezondheid zei  dat de patiënt in Buenos Aires woonde en was bevestigd met Covid-19 na hoesten, koorts en keelpijn na een recente reis naar Europa. Hij keerde terug naar Argentinië op 25 februari, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

Hij werd ziek op 28 februari met koorts, hoestbuien en keelpijn en zocht medische zorg op 4 maart. De patiënt werd in het ziekenhuis opgenomen en op de intensive care geplaatst en had machinale beademing nodig, aldus de verklaring.


De patiënt leed aan nierfalen en had al diabetes, hypertensie en bronchitis voorafgaand aan besmetting met het virus, voegde de verklaring eraan toe. Hij was op de intensive care sinds hij woensdag in het ziekenhuis was opgenomen.

Ambtenaren zeiden, dat de man niet een van de negen bevestigde Covid-19-gevallen was die eerder voor Argentinië waren gemeld. Onderzoek is gaande om te bepalen met wie de patiënt in contact was geweest, aldus de autoriteiten.

Zaterdag werd gemeld dat de overledene alleen rechtstreeks contact had met zijn vrouw, die nu in quarantaine is geplaatst. De man had La Baliu, Parijs,  bezocht tijdens zijn reis naar Europa en was zonder symptomen thuis gekomen.


Elders in de regio kondigden ambtenaren in Peru vijf nieuwe gevallen van Covid-19-infectie zaterdag aan, waardoor het totaal van het land op zes kwam. Paraguay rapporteerde zijn eerste geval en Chili zei dat het nu zeven bevestigde gevallen heeft. Mexico, Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia, Frans-Guyana en Costa Rica hebben ook bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus gemeld.

(Suriname Mirror/Buenos Aires/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten