zondag 8 maart 2020

Suriname behoort tot hoogrisicolanden in regio voor nieuwe coronavirus, Covid-19

In 14 landen Latijns-Amerika en Caribisch gebied gevallen van Covid-19

(Bron foto: PAHO)

Suriname behoort tot de hoogrisicolanden in de regio die mogelijk te maken krijgen met het nieuwe coronavirus, Covid-19. Dit vanwege hun 'zwak' gezondheidszorgsysteem. Behalve Suriname zijn ook de andere landen van het Guyana Schild, Haïti, Bolivia, Paraguay, Honduras en de Caribische eilandstaten in hoge mate kwetsbaar voor het virus. 

Zo kwam vrijdag tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) in Washington D.C., VS, naar voren, zo schrijdt de Ware Tijd vandaag, zondag 8 maart 2020.


De Surinaamse autoriteiten hebben vanaf het moment dat het virus zich wereldwijd begon te verspreiden verschillende maatregelen afgekondigd om een mogelijke komst naar Suriname te minimaliseren. Donderdag zijn zelfs verscherpte controlemaatregelen getroffen voor het grensgebied met Frans-Guyana waar vijf gevallen van Covid-19-besmetting zijn vastgesteld. Op de Johan Adolf Pengelluchthaven wordt elke binnenkomende passagier grondig gescreend.

Volgens PAHO-directrice Carissa Etienne maken de zwakke systemen in de voornoemde landen het moeilijker om Covid-19-besmettingen in een vroeg stadium te ontdekken en te beheersen.



De afgelopen tien dagen hebben veertien landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld, naast de Verenigde Staten en Canada.

De snelle komst van Covid-19 heeft de PAHO-landen aangespoord zich te concentreren op het beheersen van het virus, het redden van levens door te zorgen dat gezondheidswerkers worden beschermd en dat de sector bereid is om voor patiënten te zorgen en de overdracht te verminderen door multi-sectorale acties en maatregelen.


Tot en met vrijdagmiddag waren 257 gevallen bevestigd in tien landen en vier gebieden in de regio: Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Martinique, Mexico, San Bartolomé, San Martin, en de Verenigde Staten.

'De landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn al in de fase van het reageren op gevallen en clusters van Covid-19', zei Etienne. 'Landen moeten klaar zijn om te reageren op de situatie die we vandaag de dag ervaren, met geïmporteerde gevallen, terwijl ze zich ook voorbereiden op morgen en de mogelijkheid van gelokaliseerde uitbraken of zelfs overdracht in de gemeenschap, met de tools die ze vandaag tot hun beschikking hebben', voegde zij eraan toe tijdens een update over de situatie in de regio.

De organisatie heeft met de lidstaten samengewerkt om toezichtactiviteiten te versterken om te zorgen voor de vroege detectie van mogelijk geïmporteerde gevallen van Covid-19 en om ervoor te zorgen dat gezondheidsdiensten worden voorbereid. De PAHO heeft ook mensen van 29 laboratoria in de hele regio opgeleid en uitgerust om diagnostische tests voor Covid-19 uit te voeren en heeft ook een hulpmiddel ontwikkeld waarmee ziekenhuizen kunnen analyseren of ze gereed zijn om zaken af te handelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten