zondag 8 maart 2020

Slachtoffer zuuraanval in Mexico spoort anderen aan zich zonder angst uit te spreken

Saxofoniste Maria Elena Rios hoopt dat haar aanvaller wordt gepakt

'Het gevoel van zuur op mijn lichaam gaat niet weg'


Zes maanden na een zuuraanval in Mexico spreekt Maria Elena Rios zich nu uit, in de hoop dat de autoriteiten haar aanvaller zullen vinden, aanhouden en straffen. Pratend door een verband dat de brandwonden op haar gezicht bedekt, heeft ze een boodschap voor andere vrouwen: leef niet in angst.


Rios, die gelooft dat haar ex-vriend afgelopen september twee mannen opdracht heeft gegeven om zuur op haar lichaam te gooien, is een van de vele vrouwen die hebben geleden onder misbruik door hun romantische partners in Mexico, waar femiciden de afgelopen vijf jaar met 137 procent zijn gestegen.

'Ik overleefde een poging tot femicide', zei de 27-jarige, een professionele saxofoniste uit de zuidelijke staat Oaxaca, waar ze werd aangevallen bij het reisbureau in haar huis waar ze werkte. 'We hebben een voorbeeld van straf nodig, zodat dit niet meer met andere vrouwen gebeurt.'


Terwijl vrouwen in heel Mexico zich voorbereiden op het demonstreren tegen geweld, Internationale Vrouwendag, zei Rios dat ze de zaak vanuit haar huis zou steunen. Ze moet binnen blijven om haar kwetsbare huid tegen zon en hitte te beschermen.

Zelfs na verschillende medische procedures draagt ​​ze een beige lichaamspak dat haar benen, armen, borst, nek en gezicht bedekt, als een compressieverband voor gezwollen littekens over haar lichaam. Alleen haar handen, rood en ruw van het bijtende zuur, zijn zichtbare tekenen van de wrede aanval.


Zuuraanvallen zijn zeldzaam in Mexico, maar er zijn tekenen van een toename. Activiste Carmen Sanchez, die in 2014 een zuuraanval overleefde, heeft het afgelopen decennium 13 gevallen geteld in Mexico - waaronder vijf in 2018 en drie vorig jaar.


Het kantoor van de Officier van Justitie in Oaxaca heeft een beloning van ongeveer $ 50.000 uitgeloofd om de man te vinden die achter de aanval op Rios zit, een zakenman en een voormalig politicus, en de financiële inlichtingeneenheid van Mexico blokkeerde onlangs zijn rekeningen.


Hoewel Rios bang is dat haar voormalige partner haar zal bedreigen, zei ze dat ze geen alternatief ziet dan hardop roepen om gerechtigheid. 'Moet ik wachten tot hij me vermoordt of iemand anders in mijn familie vermoordt, zodat ik nog meer pijn krijg? Of waar wacht ik op?'

Haar lichaam is een dagelijkse herinnering dat haar leven permanent is veranderd. 'Ik kan zelfs niet rusten  omdat ik het tafereel in mijn dromen blijf herhalen', zei ze, haar tranen tegenhouden. 'Het gevoel van zuur op mijn lichaam gaat niet weg.'

(Suriname Mirror/La Republica/Diario de Mexico/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten