zondag 8 maart 2020

Gajadien (VHP): 'Zorgwekkend dat In sommige districten kiezerslijst enorm is toegenomen'

'Niet in de haak, dat hoofdstembureaus, compleet door NDP zijn ingevuld'

In sommige districten is de kiezerslijst van mei 2020 enorm toegenomen. 'Dit is zorgwekkend', zegt Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, vandaag, zondag 8 maart 2020, op Starnieuws. Hij is voorzitter van de anti-fraude commissie die de VHP heeft ingesteld. Hij vindt het niet in de haak, dat de hoofdstembureaus, die een cruciale rol vervullen bij de verkiezingen, compleet door de NDP zijn ingevuld. 

'Voor een eerlijke en transparante gang van zaken, zouden de politieke partijen ook betrokken moeten zijn bij de bemensing van de hoofdstembureaus', stelt Gajadien.

De VHP en ook andere oppositionele partijen hebben aangegeven, dat zij scherp zullen opletten om te voorkomen dat er eventueel gefraudeerd wordt. Gajadien is blij dat de Kiesregeling is aangepast. Nu zijn stembureaus verplicht om het proces-verbaal met de resultaten van de verkiezingen op te plakken in het stemlokaal. 'Er kunnen dan foto's gemaakt worden van de processen-verbaal. Dit is heel belangrijk om fraude tegen te gaan', meent Gajadien. De resultaten zullen ook door de partij worden bijgehouden.

Een ander zorgpunt is volgens de politicus het ICT-programma dat gehanteerd zal worden op de hoofdstembureaus. Ook daar kan volgens Gajadien gemanipuleerd worden met de gegevens. Hij vraagt zich af of op alle tien hoofdstembureaus deskundigen zijn die inzicht hebben in het ITC-programma. Hij benadrukt, dat het hoofdstembureau de uitslag van de verkiezingen vaststelt in een district. 'Als er alleen politieke mensen daar geplaatst zijn, zonder te toetsen of zij inzicht hebben in ICT, kan er gemakkelijk gefraudeerd worden. Om twijfels weg te maken, moeten ook andere politieke partijen mensen kunnen voordragen voor de hoofdstembureaus', aldus Gajadien.

De zorgpunten rond de organisatie van de verkiezingen, zullen onder de aandacht van onder andere het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) worden gebracht. Het OKB moet de kiezerslijsten toetsen en ook erop toezien dat de organisatie van de verkiezingen zo eerlijk mogelijk verloopt, benadrukt de politicus.

Op de kiezerslijsten worden mensen opgebracht die helemaal niet bekend zijn in diverse ressorten, voert Gajadien aan. De VHP heeft diverse onregelmatigheden in kaart gebracht. Ook bemoeienis door het ministerie van Binnenlandse Zaken in diverse verkiezingsorganen wordt in de gaten gehouden. Het wordt tijd dat er een verkiezingsautoriteit komt, stelt Gajadien.

Hij merkt op, dat bij elke verkiezingen evaluatie plaatsvindt en de onvolkomenheden worden bloot gelegd. Er wordt beloofd dat deze aangepakt zullen worden, maar uiteindelijk gebeurt er nauwelijks iets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten